IEXGeld

Dossiers

Profiel

Doorwerken na je pensioen: vijf dingen die je moet weten

Een kwart van de werkgevers wil AOW'ers na hun pensioen in dienst houden, schrijft de Telegraaf vandaag. In Nederland werken tienduizenden mensen 'gewoon' door. Soms uit noodzaak, soms omdat ze het leuk vinden. Voor wie doorwerkt na z'n pensionering verandert er wel een aantal dingen. Waar moet je op letten? Lees de volgende punten.

1. Lees je cao of arbeidscontract na

In veel cao's en arbeidscontracten is bepaald dat je arbeidsovereenkomst automatisch eindigt als je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Als je toch wilt blijven werken kun je met je werkgever onderhandelen over een nieuw contract.

Staat er niks in over in? Dan loopt de overeenkomst gewoon door. Als je werkgever van je af wil, moet hij een ontslagvergoeding aanvragen bij het UWV Werkbedrijf.

Het kan ook stilzwijgend worden verlengd. Dan moet je gewoon blijven doorwerken en je werkgever moet je gewoon blijven uitbetalen, schrijft Advocaten.nl

Lees ook: hoe beleg je voor je pensioen?

2. Je houdt netto meer over

Je werkgever hoeft voor AOW'ers heel veel premies, waaronder AOW en WIA, niet meer te betalen. Daardoor pakt het belastingtarief over de eerste 33.400 euro zo'n 18% lager uit.

Dus over de eerste belastingschijf tot circa 19.500 euro betaal je dan nog maar 19% belasting in plaats van 37%. Over de tweede schijf (tot 33.400 euro) gaat het tarief omlaag van 42% naar 24%.

3. Werkgever betaalt niet meer lang door bij ziekte

Je werkgever moest je bij ziekte altijd twee jaar lang doorbetalen. Nu je AOW'er bent hoeft dat vanaf 1 januari 2016 nog maar dertien weken. Je werkgever heeft echter niet het recht om je in die periode te ontslaan.

Werk je via een uitzendbureau of heb je een tijdelijke arbeidsovereenkomst die eindigt tijdens die dertien weken? Dan heb je recht op een Ziektewet-uitkering van maximaal die periode, staat op de website van de Rijksoverheid.

Check ook: Zes manieren om je pensioen aan te vullen

4. Je behoudt recht op minimumloon

Eerst had je als doorwerkende pensionado geen recht op het minimumloon. Maar sinds 1 juli 2015 heeft de overheid dit veranderd en vallen AOW'ers er ook onder. De overheid hoopt zo oneerlijke concurrentie tussen AOW'ers en jongere werknemers te voorkomen.

5. Na 6 tijdelijke contracten automatisch vast contract

Je mag maar op zes tijdelijke contracten werken tijdens vier jaar. Na die contracten wordt je contract automatisch vast. Dit geldt alleen voor contracten die zijn aangegaan nadat je de AOW-leeftijd hebt bereikt.

Bij een tussenperiode van zes maanden gaat de overheid de tijdelijke contracten opnieuw tellen, schrijft de Rijksoverheid.

Lees ook: Je opgebouwde pensioen overzetten naar een andere uitvoerder? Dit zijn de regels 

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Zo bereken je hoeveel je mag inleggen voor je pensioen

Belastingvoordelen stimuleren om te sparen voor je pensioen. Lees verder ›