IEXGeld

Dossiers

Profiel

De spaarrente in Nederland: zo staat het ervoor

Eerder deze week werd bekend dat ING de spaarrente op de meest voorkomende spaarrekening op 1 september verlaagt van 0,4% naar 0,3%. Van weinig naar nog minder.

Dus voor elke honderd euro aan spaargeld op die rekening krijg je vanaf dan nog maar drie dubbeltjes aan rente per jaar. Helemaal verdrietig wordt het als je ook nog kijkt naar de vermogensrendementsheffing van 1,2%, die het rentepercentage in de min trekt.

Lees ook: Spaarders, jullie zijn de Sjaak

Hoe staat het er verder voor met de spaarrentes in Nederland? Een overzicht van vrij opneembare spaarrekeningen:

  • Bij de twee andere grootbanken word je ook niet blij van het aangeboden rentetarief. De variabele spaarrente op vrij opneembare tegoeden is naast ING ook bij Rabobank en ABN Amro laag.

    Rabobank hanteert 0,3% voor de Basis Spaarrekening en 0,4% voor Rabo Internetsparen. ABN Amro geeft zijn klanten ook een schamele 0,4% bij de rekening Direct Sparen, blijkt uit gegevens van Spaarinformatie.nl.

  • De vier spaarrekeningen met de hoogste rentes in Nederland zijn alle vier internetspaarrekeningen. Het meeste geld krijg je bij de rekening Internetsparen van Nationale Nederlanden, staat op de website Spaarrente.nl.

    Nationale Nederlanden geeft 0,8% rente; veel, als je het vergelijkt met de rekening van ING. MoneYou met de Sparen rekening, Argenta met de Internetspaarrekening en Zwitserleven met de Internetsparen rekening geven een rente van 0,7%.

  • Het minste betaalt Triodos Bank uit met 0,2% op de Triodos Internet Sparen rekening, gevolgd door Lloyds Bank met een rente van 0,3% op de Internet Spaarrekening.

Lees ook: Op zoek naar >1% spaarrente

Negatieve spaarrente?

Het is hard gegaan. In januari waren er nog vrij opneembare spaarrekeningen waarop je 1,25% rente kreeg, half juni was het hoogst haalbare 0,90%.

De trend voor spaarrentes is al jaren omlaag en nu de nul nadert voor spaarrekeningen met variabele rentes is het de vraag of je binnenkort moet gaan betalen voor het aanhouden van een spaarrekening.

Spaarders in België zijn 'beschermd': daar moet een bank minstens 0,11% rente geven. Niet dat dat een fantastisch percentage is, maar het biedt wel de zekerheid dat de duik onder nul niet genomen kan worden.

In Nederland geldt een dergelijke regel niet. Sterker: ABN Amro heeft haar zakelijke klanten onlangs verteld dat een negatieve rente niet is uitgesloten. Hier vind je een compleet en up-to-date overzicht van de rentes op vrij opneembare spaarrekeningen in Nederland.

Lees ook: Negatieve spaarrente in zicht?

Een alternatief voor sparen

Eerder schreven we al dat er manieren zijn om meer dan 1% spaarrente te krijgen, bijvoorbeeld door niet te kiezen voor een vrij opneembare spaarrekening, maar door te gaan depositosparen. Bij die spaarvorm zet je geld voor een bepaalde periode vast, bijvoorbeeld één, vijf of tien jaar.

Deposito's staan er om bekend een hogere rente te bieden dan een vrij opneembare spaarrekening, maar let wel op: dit is niet altijd het geval. Bovendien: de hoogste rente die je op dit moment in Nederland kunt krijgen is 2%, maar dan moet je je geld wel tien jaar lang vastzetten.

Het hele spaarrenteverhaal: het is allemaal niet ideaal. Wat kun je dan nog meer doen? Zeker als je je geld echt voor een lange tijd kunt missen, wijzen we je graag op beleggen als alternatief voor sparen. Een 'spaarvorm' die zijn kracht in de loop der tijd heeft bewezen. Een manier waarop je meer rendement kunt behalen dan je aan rente op je spaarrekening krijgt en nee, moeilijk hoeft dat niet te zijn.

Meer lezen over beleggen? Kijk bijvoorbeeld eens hier, hier, hier of hier.

Lees ook: Een alternatief voor automatisch sparen: periodiek beleggen

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›