IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vergeet je belastingtoeslagen niet

Vijftien procent van de Nederlandse huishoudens vraagt géén zorg-, huur- of kinderopvangtoeslag aan, maar heeft er wel recht op. Gemiddeld laten huishoudens op jaarbasis 1.300 euro aan belastingtoeslagen liggen, schrijft FiscAlert. Zonde!

Het komt vooral doordat veel mensen denken dat ze er niet voor in aanmerking komen. Hoe zit dat bij jou? Slim om eens na te gaan of je niet recht hebt op méér. In de volgende situaties moet je dat zeker doen:

  • Je bent onlangs getrouwd of gescheiden.
  • Je bent minder gaan werken.
  • Je bent - al dan niet vrijwillig - gestopt met werken of gaat met pensioen.
  • Je huis is verkocht en je bent gaan huren.
  • Je kind gaat naar de opvang.

Gemiddeld krijgt een gezin 636 euro aan zorgtoeslag, 2.105 euro aan huurtoeslag en 3.639 euro aan kinderopvangtoeslag.

Lees ook: Belastingtoeslagen: spaar ze allemaal!

De inkomentoetsen wijzigen ieder jaar

Ieder jaar wijzigen de inkomenstoetsen die worden gebruikt om te bepalen of je recht hebt op toeslagen, dus het is verstandig om elke keer opnieuw te kijken. Misschien had je er nooit recht op, maar profiteer je op een goed moment van een eventuele stijging van de inkomensgrens.

Let wel op: het kan ook zijn dat je juist te veel ontvangt. Volgens de Belastingdienst moet ongeveer een derde van de toeslagontvangers (een deel van) het bedrag weer terugbetalen. Dus ontvang je belastingtoeslag, kijk dan ook geregeld of je er nog steeds wel recht op hebt.

Hier, op de site van de Belastingdienst, vind je veel informatie over voorwaarden en berekeningen van de verschillende toeslagen. Hier kun je inloggen en online je toeslagen inzien en wijzigen.

Lees ook: Toeslagen, subsidies, belastingvoordelen: weet je eigenlijk wel waar je recht op hebt?

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›