IEXGeld

Dossiers

Profiel

Kennismaken met een financieel adviseur? Stel deze zeven vragen.

Als je een financieel adviseur in de arm gaat nemen kies je niet zomaar even iemand. Er zijn genoeg financieel adviseurs, maar hoe vind je een goede die ook nog eens bij je past? Door de juiste vragen te stellen tijdens de kennismaking kom je een heel eind. Twee adviseurs vertelden ons wat je echt moet vragen om een goed beeld te kunnen krijgen.

1. Heb je referenties?

Dat is een vraag die je goed kunt stellen om te kijken of de financieel adviseur te vertrouwen is, zegt Maurice Riesewijk, financieel adviseur en eigenaar van Mr 4 Finance.

"Vraag om twee of drie referenties, dan krijg je een goed beeld van hoe iemand is en hoe hij of zij werkt. Bedrijven en andere klanten werken niet zomaar mee aan referenties, dus als iemand er een paar kan noemen, moet je als adviseur toch wel wat goeds hebben gedaan."

Lees ook: Advies te duur? Doe dan zelf online je financiele planning.

2. Hoe groot is je kennis?

Dit is ook een belangrijke vraag, meent Riesewijk. "Klanten adviseren over bijvoorbeeld belastingen of beleggingen is niet zomaar iets. Een adviseur heeft wel een goed opleidingsniveau nodig om dit goed te kunnen doen. Vraag daarom ook naar de opleidingen."

3. Wat kost je? 

Dit is de meest voor de hand liggende vraag en natuurlijk zeer belangrijk, aldus Riesewijk. Wat ga je voor het advies betalen en waarom? En is dat geld het waard?

"Als je als bijvoorbeeld ZZP'er een dure adviseur in de arm neemt, moet die adviseur zich wel waarmaken door je te helpen om bijvoorbeeld minder belasting te betalen. Is deze adviseur zijn loon niet waard dan is dat erg pijnlijk."

4. Hoe betaal ik jou?

Riesewijk is vooral een belastingadviseur en werkt met vaste tarieven. Vermogensadviseurs kunnen op verschillende manieren betaald worden, zegt Martin Vooijs, vermogensadviseur en financieel planner bij Eenhoorn Financieel Advies. "Dat kan een vast bedrag zijn, een percentage van het vermogen, een percentage van het rendement of een combinatie." Belangrijk om daar vooraf afspraken over te maken én er inzicht in te hebben.

5. Waarom doe je dit werk? 

Op deze manier kun je er als klant achterkomen wat de financieel adviseur drijft, adviseert Vooijs. Wil de adviseur mensen echt helpen, of heeft hij andere drijfveren? En passen die bij jou?

Check ook: Dit kun je leren van de financiele fouten van oud-voetballers 

6. Wat voor rol zie je voor jezelf weggelegd?

Sommige adviseurs zitten heel dicht op de bal en anderen minder, vertelt Vooijs. "Een adviseur bij een bank is heel erg beperkt in de in de diensten die hij of zij mag aanbieden. Een onafhankelijk financieel planner trekt het al snel veel breder naar bijvoorbeeld vermogensadvies, hypotheekadvies, opstellen testament et cetera." Je moet weten wat je van de adviseur kunt verwachten.

7. Hoe ziet jouw typische klant eruit?

Een ondernemer heeft andere wensen dan iemand in loondienst, zegt Vooijs. " Ik ben zelf ook zelfstandig ondernemer dus ik kan me makkelijker verplaatsen in de uitdagingen van een collega-ondernemer dan iemand die als adviseur bij een bank werkt. Sommige adviseurs werken bijvoorbeeld liever met mensen in loondienst, ik liever met ondernemers."

Lees ook: Zes vragen om te stellen voor je iemand je geld laat beleggen

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›