IEXGeld

Dossiers

Profiel

10% rendement ga je echt niet halen

Beleggende Nederlandse millennials rekenen op gemiddeld 9,6% rendement per jaar. Ook Nederlanders van 36 jaar en ouder hebben onrealistische verwachtingen van wat hun beleggingen opleveren. Zij gaan uit van gemiddeld 6,6% rendement per jaar, volgens onderzoek van vermogensbeheerder Schroders.

Een recept voor teleurstelling, zegt algemeen directeur Michel Vermeulen van Schroders Benelux. "Door de onrealistische rendementsverwachtingen van de beleggers valt te vrezen dat velen teleurgesteld worden. Zeker voor jongere generatie onder 36 jaar wordt de noodzaak om te plannen voor de lange termijn steeds belangrijker."

Vergeleken met de rest van de wereld zijn Nederlanders overigens best bescheiden in hun bespiegelingen over de verwachte rendementen van hun beleggingen. In Nederland ligt het gemiddelde niveau van het gehoopte rendement op 7,3%. In Europa ligt het percentage op 7,9% en wereldwijd op 9,1%.

Lees ook: Vermogen opbouwen voor later: vijf tips voor een goede start

Dertig jaar beleggen

Volgens Credit Suisse zijn de rendementen gecorrigeerd voor inflatie in Nederland over de laatste 112 jaar voor aandelen 4,8% en voor obligaties 1,5%. Daarvan moeten nog de beheervergoeding af voor degenen die je vermogen beleggen en 1,2% vermogensrendementsheffing. Pas na dertig jaar onafgebroken beleggen is een positief rendement min of meer een zekerheidje. Dan nog hangt het ervan af op welk moment je bent begonnen met beleggen. Kijk maar eens naar deze grafiek.

De lange adem die nodig is voor een positief rendement strookt niet met het korte termijndenken van Nederlandse beleggers. Gemiddeld verwachten zij hun beleggingen iets langer dan drieënhalf jaar aan te houden. Volgens Schroders is dat een prima termijn voor cash en sommige obligaties, maar het is vaak te kort voor aandelen.

Lees ook: Rijk worden is vroeg beginnen

Vluchtige relaties met de beurs

Nederlandse millennials zijn al helemaal van de vluchtige relaties met de beurs. Zij beleggen over het algemeen eerder om in hun onmiddellijke financiële behoeften te voorzien dan voor de lange termijn. Nú extra inkomen, geld om iets leuks te kopen of (af)betaling van de hypotheek staan voorop. Pensioen aanvullen, inkomen herbeleggen en hun beleggingsportefeuille uitbreiden zijn minder grote wensen.

De belangrijkste redenen die 36-plussers noemen om te beleggen, hebben te maken met inkomen voor nu of later: aanvulling van het pensioen (genoemd door 58%), belegging van inkomen om de portefeuille uit te breiden (31%) en aanvulling van het salaris (34%).

Aan de slag als belegger? Hier begin je!

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›