IEXGeld

Dossiers

Profiel

Familiebankieren levert dubbel voordeel op

Onlangs zat er een klant bij mij aan tafel voor wie de woning van zijn keuze met een reguliere hypotheek te hoge maandlasten zou opleveren. De woning was te duur om te kunnen financieren met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) - waarmee hij zou kunnen profiteren van een flink lagere rente.

Bij zijn familie kon hij geld lenen tegen een gunstige rente. Hij besloot de garage met geld van zijn familie te bekostigen en kon vervolgens op de rest van het huis een hypotheek nemen onder NHG.

Op zo'n manier lenen bij familie is in opkomst. Het kan veel voordelen hebben om (een deel van) het geld voor een koophuis bij je ouders of andere familieleden te lenen. Zo kun je je restschuld financieren, een verbouwing doen of toch dat leuke, grotere huis in die fijne wijk kopen.

Ook voor de uitlenende partij zijn er voordelen. De spaarrente stelt op dit moment niets voor. Ouders die geld voor een woning uitlenen aan hun kinderen, krijgen daar meer rente voor dan wanneer ze het op de spaarrekening laten staan. Mits een aantal fiscale regels in acht wordt genomen.

Check ook: Waarom je steeds minder kunt lenen voor een huis

Belastingregels familiebank

Wie besluit een familiehypotheek op te tuigen, moet die aanmelden bij de Belastingdienst en een marktconforme rente vaststellen. Spreek je een te lage rente af, dan merkt de Belastingdienst de lening (deels) aan als gift, waarover schenkbelasting betaald moet worden.

Is de rente te hoog, dan oordeelt de Belastingdienst dat de uitlener te veel bevoordeeld wordt. Voldoet de familiehypotheek aan de fiscale regels, dan is de rente aftrekbaar, net als bij een gewone hypotheek. Ouders kunnen (een deel van) de geïnde rente weer terugschenken aan hun kind. Ziedaar een lucratief kasrondje.

Lees ook: Familiehypotheek afsluiten? Voor beide partijen gunstig!

De rente écht betalen

Kies je voor een familiehypotheek, zorg dan ook dat de rente die is afgesproken daadwerkelijk betaald wordt. Dat schiet er in de praktijk nogal eens bij in - het gaat immers om familie.

Maar de fiscus denkt dan dat de rente is kwijtgescholden en ontneemt de familiehypotheekhouder het recht op aftrek. Het is verder slim en verstandig om een familiehypotheek vast te leggen bij een notaris. Zo voorkom je problemen bij uitlener en lener in geval van werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of overlijden.

Een combinatielening

Hypotheekverstrekker Obvion is op de familieleentrend ingesprongen met de MetElkaarhypotheek: een combinatie van een lening bij Obvion en een lening bij familie of bekenden.

Over dit laatste MetElkaar-deel ontvangt de lener een korting van 25% op de flexibele rente van Obvion. De voordelen voor de uitlener: een aantrekkelijkere rentevergoeding dan die van een spaarrekening en de garantie dat het bedrag volledig terugkomt.

Het initiatief van Obvion is denk ik niet duurder dan zélf een familiehypotheek opzetten. Je kunt gemakkelijk een fout maken, waardoor je je recht op aftrek verliest. Bovendien zul je in de praktijk vaak een boekhouder of accountant inschakelen en die kost ook geld. Slimme zet dus van Obvion - tevens een welkome actuele 'innovatie' in de conservatieve bankenwereld.

Lees ook: Een huis kopen? Misschien kun je een familiehypotheek afsluiten!

Lees ook:

Nationaal Koopstartfonds is sigaar uit eigen doos

Starters op de woningmarkt kunnen na de zomer iets gemakkelijker een hui... Lees verder ›