IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dertien dingen die je absoluut nieuw moet kopen

Alles kun je tegenwoordig wel tweedehands kopen. Dat is voor je portemonnee en het milieu vaak ook goed, maar op sommige producten kun je, uit bijvoorbeeld veiligheidsoverwegingen, beter niet besparen. En ze dus beste nieuw kopen. Deze dertien producten bijvoorbeeld.

Lees ook: Koop deze zeven spullen tweedehands en bespaar

1. Kinderbedje

Kinderbedjes hebben niet zelden veel te verduren. Loop niet het risico dat je jonge kind uit het bedje kan klimmen of vallen omdat het beschadigd is. Een nieuwe kopen, dus.

2. Schoenen

Als je een tijdje schoenen aan hebt dan gaan ze zich naar jouw voet vormen. Kenners raden het daarom af om tweedehands schoenen te kopen omdat dat kan leiden tot ongemak of zelfs blessures. Dat is helemaal het geval met hardloopschoenen (hier vind je wat tips voor de aanschaf van hardloopschoenen).

3. Pannen

Na een tijdje bakken komt bij veel bakpannen de coating los. Als dat gebeurt, kun je er minder goed mee bakken en zijn ze moeilijker schoon te maken. Dus koop je bakpannen elke drie tot vier jaar nieuw.

4. Blender

De messen van een blender, waarmee je de lekkerste smoothies kunt maken, moeten superscherp zijn. Als je een blender tweedehands koopt, kan het zijn dat de messen bot zijn.

5. Stoffen meubels

In stoffen meubels kunnen vieze beestjes en vieze geurtjes zitten. Het maakt niet uit hoelang je de meubels buiten laat luchten of hoeveel verfrissende geurtjes je er overheen spuit. Vermijd dit soort eventuele viezigheden en koop stoffen meubels lekker nieuw.

6. Cameralens

Een cameralens is een dure investering. Bij zo'n investering wil je zeker weten dat de foto's die je neemt perfect zijn. Bij tweedehands lenzen kunnen de kleinste krasjes op de lens ervoor zorgen dat de volgende foto die je ermee neemt verpest wordt. Koop daarom kwaliteit en koop nieuw.

7. Kinderzitjes

Veiligheid is alles. Als je in een aanrijding terechtkomt, wil je dat het autokinderzitje waar je kind in zit 100% veilig is. Daar moet je dus niet op willen besparen. Hier vind je aankooptips van de ANWB.

Lees ook: Let hier goed op als je online iets koopt

8. Matrassen en kussens

Schimmel en beestjes, je moet er niet aan denken. Koop daarom geen tweedehands matrassen of kussens, want je weet niet wat er allemaal (onzichtbaar) in kan zitten.

9. Zwemkleding

Uit het oogpunt van hygiëne is het niet verstandig om gebruikte zwemkleding te kopen, maar zwemkleding is ook vaak snel afgedragen.

10. Wet suit

Een wet suit moet goed om je lichaam heen zitten om je warm te houden. Als je een tweedehands pak koopt van iemand anders, dan heb je een kans dat-ie niet goed om je lichaam zit. Niet doen dus.

11. Autobanden

Een band kan er goed uitzien, maar de draden die door de band heen lopen kunnen beschadigd zijn. Daardoor kun je ongelukken krijgen. Het is dus beter om nieuwe banden van een goed merk te kopen als je banden bijna versleten zijn. Bij de ANWB kun je veel informatie vinden.

12. Fietshelm

Een fietshelm kan je leven redden als je valt. Een klein scheurtje in de helm kan echter fataal zijn voor de structuur ervan. Koop hem dus niet tweedehands. Hier vind je wat tips.

13. Laptop

Als er een klein defect aan je laptop zit, dan wordt dat alleen maar erger en erger. Daarnaast heb je bij tweedehands laptops vaak geen garantie.

Lees ook: Veertien dingen die je beter tweedehands kunt kopen

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›