IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wil je een spaarrekening uitkiezen? Check deze zeven tips.

Eerlijk is eerlijk: wie serieus vermogen wil opbouwen, moet van een spaarrekening niet ál te veel verwachten. In dat geval kun je beter kijken of beleggen een optie voor je is. Maar voor het geld dat je achter de hand wilt houden - waar je gauw bij wilt kunnen, zoals een buffer, een spaarpotje - is een spaarrekening wél erg handig en slim.

Aan de slag als belegger? Hier begin je!

En een spaarrekening, dat klinkt misschien als een dertien-in-een-dozijnproduct, maar er zijn toch wel veel verschillende smaken. Vrij opneembaar of deposito, bijvoorbeeld. En ook al is de spaarrente nergens echt hoog te noemen, zijn er wel verschillen.

Dus als je een goede plek zoekt om je spaargeld te parkeren loont het om rond te kijken. Budgetcoach Lisa Verdegaal geeft zeven tips die je kunt gebruiken als je op zoek gaat naar de beste spaarrekening.

Lees ook: Geld wegzetten: spaarrekening of de beurs op?

1. Let op de spaarrente

Eigenlijk een nogal logisch punt, natuurlijk: waar vind je de beste spaarrente? De site spaarinformatie.nl vertelt dagelijks welke spaarrekening de hoogste spaarrente uitbetaalt.

Als je niet zoveel spaargeld hebt, dan maakt het niet vreselijk veel uit of de rente 0,9% of 1,1% is, maar als je een aardig bedrag hebt dan loont het wel om rentestanden te vergelijken. Bovendien: iedere procentpunt is altijd maar weer meegenomen.

Lees ook: Sparen: waar moet je zijn voor een relatief aantrekkelijke rente?

2. Abonneer je op rentewekker

Via de bovengenoemde site kun je je abonneren op de rentewekker. Dan krijg je bijvoorbeeld een mailtje dat de rente bij een bepaalde bank weer is gezakt (of juist gestegen) is. Kan handig zijn!

3. Verdeel je geld

In Nederland hebben we het depositogarantiestelsel. Dat houdt kort gezegd in dat de overheid spaargeld tot 100.000 euro garandeert. Als je meer dan een ton aan spaargeld hebt, kan het slim zijn om het geld te verdelen over verschillende banken.

4. Pas wel op met die garantie

Sommige banken hebben samen één bankvergunning. Zoals ABN Amro en Money You, Aegon en de Knab Bank en Ohra en Delta Lloyd.

Dat betekent dat als je bijvoorbeeld een ton hebt staan bij Ohra én Delta Lloyd en ze beiden omvallen, dat dan maar één ton van die twee ton gegarandeerd is. Op de site van De Nederlandsche Bank (DNB) staat informatie over welke banken samen één bankvergunning hebben.

5. Check de verschillende soorten rekeningen

Bij sommige banken heb je rekeningen waarbij je je geld niet vrij je van je rekening mag halen. Dat zijn spaardeposito's, waarmee je je geld geld verschillende periodes kunt vastleggen - bijvoorbeeld voor drie maanden, een jaar of meerdere jaren. De rente is wel iets hoger, maar een nadeel is dat je niet kunt beschikken over je geld.

En let op: je krjigt niet altijd meer rente dan op een gewone spaarrekening. En dat is dan dus helemaal niet zo gunstig, zeker als je tussendoor niet bij je geld kunt. Check dat goed.

Lees ook: Op een deposito krijg je niet altijd meer rente dan op een gewone spaarrekening

6. Kijk goed naar de voorwaarden

Bij sommige banken krijg je alleen de beloofde rente onder specifieke omstandigheden. Zoals een bonusrente bij een minimaal spaarbedrag. Het is zeer van belang om de voorwaarden te lezen. Op de website van banken kun je daar in principe achter komen. Ook hiervoor kun je spaarinformatie.nl raadplegen.

7. Kies een bank waar je je prettig bij voelt

Misschien voel je je bij een specifieke bank prettig. Bijvoorbeeld omdat het een 'groene bank' is, die investeert in zaken als groene energie en ver weg blijft bij investeringen in olie of wapens. Zo'n bank is bijvoorbeeld Triodos Bank. Of een bank krijgt om een andere reden je voorkeur. Wel kan het zijn dat de rentetarieven lager liggen dan bij een ander. Dus daar moet je dan een afweging in maken.

Lees ook: De beste spaarrekening uitkiezen: een checklist

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›