IEXGeld

Dossiers

Profiel

Maak ze wakker: slapende tegoeden

De financiële wereld is heel wat begrippen rijk. Sommige termen zijn eenvoudig en veelvoorkomend, andere woorden liggen - in elk geval op het eerste gezicht - minder voor de hand.

In de rubriek What the...finance nemen we iedere week een wetenswaardig financieel begrip, afkomstig van De Financiële Begrippenlijst (dfbonline.nl), onder de loep. Vandaag: slapend geld.


Je zou het misschien niet denken bij zoiets belangrijks als geld, maar soms raken bankrekeningen in vergetelheid. Het gebeurt regelmatig dat er al lange tijd - en dan hebben we het over járen - niets met een rekening is gedaan. En dat er zelfs geen contact meer is tussen bank en rekeninghouder.

Het geld dat op zo'n niet-actieve rekening staat, wordt slapend geld genoemd.

Lees ook: Geef de jus even door en is de erfenis goed geregeld?

Vaak wordt geld 'slapend' als de rekeninghouder komt te overlijden en niemand - ook de erfgenamen niet - weet heeft van het bestaan van de rekening. Banken kunnen zelf niet op zoek gaan naar de eigenaar, want zij hebben geen toegang tot gegevens uit bijvoorbeeld de GBA (gemeentelijke basisadministratie).

Loket Slapende Tegoeden

Volgens de Nederlandse wet vervalt zo'n slapend saldo na twintig jaar. Maar in de praktijk doen banken, gelukkig, geen beroep op die verjaringstermijn en keren ze de tegoeden altijd uit aan rechthebbenden. En dat is natuurlijk mooi, maar wat als je inderdaad erfgenaam bent, denkt dat er kans is dat er ergens een slapend tegoed op je ligt te wachten, maar je niet weet waar je moet zoeken?

Sinds 2014 bestaat het digitale loket Slapende Tegoeden, een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Daar kun je heel eenvoudig navraag doen. De NVB regelt dan dat bij (bijna) alle Nederlandse banken wordt gecheckt of er slapende tegoeden zijn.

Wel heb je een aantal documenten nodig, zoals (een kopie van) de verklaring van erfrecht of akte van overlijden. Als blijkt dat er inderdaad een bank is waar nog geld van de overledene op een rekening staat, dan moet je je daar melden.

Ook notarissen en executeurs die een erfenis namens iemand anders afhandelen kunnen aankloppen bij het loket.

Lees ook: Een testament opstellen? Check dit stappenplan.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›