IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo zorg je dat je vasthoudt aan je asset allocatie

Het is misschien wel de belangrijkste beslissing die je als belegger moet nemen: wat wordt je asset allocatie? Ofwel: welke verdeling van beleggingscategorieën ga je aanhouden en hoeveel geld gaat er naar welke categorie? Tachtig procent van het rendement dat je behaalt, wordt hierdoor bepaald. Een belangrijke keuze, dus.

Check ook: Een passende asset allocatie is belangrijk. Maar welke kies je dan?

Het daarom zaak dat je dat goed regelt. En dat je je vervolgens aan die asset allocatie houdt. In ieder geval: zolang die verdeling bij je past. Heb je echt een goede reden om je asset allocatie te veranderen, omdat je een aanpassing wilt doen in bijvoorbeeld het risico dat je loopt, dan moet je daar mee aan de slag gaan (dit heet ook wel dynamische asset allocatie).

Maar door te schuiven op de verkeerde momenten - dus niet vanwege een wijziging in risico of doelstelling, maar gewoon, zomaar - haalt de gemiddelde belegger zijn gewenste rendement niet. Vasthouden aan je verdeling, dus! Je koos 'm niet voor niets.

Hoe houd je vast aan je asset allocatie?

Het geldt niet voor iedere belegger, maar blijven zitten waar je zit kan erg moeilijk zijn. Volgens Oblivious Investor is het slim om concrete stappen te zetten om je vast te houden aan de verdeling van je portefeuille. Hij noemt de volgende drie tips:

1. Zet je plannen op papier

De eerste tip die hij geeft is het opstellen van een Investment Policy Statement. Zet je plannen zwart op wit (dat kan als het op beleggen aankomt sowieso nooit kwaad). Staan ze genoteerd, dan zul je je er makkelijker aan vast kunnen houden en dus je portefeuille eerder ongewijzigd laten.

Lees ook: Meer vermogen door te beleggen? Maak wel eerst een plan.

2. Kies voor kant-en-klaar

Sommige beleggers kunnen prima zelf hun aandelen(fondsen) en andere beleggingen kiezen, maar voor andere andere beleggers werkt het beter om voor uitgebalanceerde of alles-in-een-fondsen te gaan. Daarmee koop je eigenlijk in één keer een mix van beleggingen, waaraan je in principe niet zelf kunt gaan zitten sleutelen. Er zijn minder mogelijkheden, minder verleidingen en daardoor is er minder stress.

3. Vermijd het beursnieuws

Een derde strategie om focus te houden is het beursnieuws vermijden. Laat je beleggingsportefeuille met rust (kijk zéker niet elke dag of elke week) en laat je nooit en te nimmer in met het dagelijkse wel en wee op de markt. Je hebt daar niets mee te maken en het is veel makkelijker om je geen zorgen te maken over een slechte dag op de beurs als je helemaal niet weet dat het een slechte dag is.

Check ook: Er is geen grotere stoorzender voor beleggers dan de beurs

Soms moet je herbalanceren

Het bovenstaande betekent niet dat je je portefeuille altijd ongewijzigd moet laten; je moet 'm wijzigen op de juiste momenten, bijvoorbeeld wanneer je gewenste risico of doelstelling verandert (zoals hierboven gezegd). En ga ook eens na of de individuele beleggingen zelf nog wel de juiste zijn. Doe bijvoorbeeld eens per jaar een een check.

Er is tot slot nóg een (belangrijke!) reden om toch aan je portefeuille te sleutelen. Als je asset allocatie nog bij je past, moet je kijken of de verhouding nog wel klopt.

Stel dat je bent begonnen met 60% aandelen, 30% obligaties en 10% cash. Het kan maar zo zijn dat er na een jaar scheefgroei is ontstaan: bijvoorbeeld 65% aandelen, 26% obligaties en 9% cash. Dit kan gebeuren wanneer je aandelen veel meer in waarde zijn gestegen dan je andere beleggingen.

Misschien denk je: aandelen doen het blijkbaar beter, dus daar moet ik er meer van hebben. Maar daarmee wijk je af van je plan. Blijf dus ook hier scherp. Breng de verhouding gewoon terug - op die blijf je bij je asset allocatie. Dit wordt herbalanceren genoemd. Je kunt, in het geval van dit voorbeeld, aandelen verkopen en (of juist) obligaties bijkopen.

Lees ook: Check hoe je ervoor staat (maar doe dat niet te vaak)

Meer lezen over asset allocatie? Kijk eens hier en hier. Alles lezen over beginnen met beleggen? Klik hier.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›