IEXGeld

Dossiers

Profiel

Goed om te weten: dít gaat de AEX doen

Nog maar anderhalve maand geleden voorspelde deze meneer (zie de tweet hieronder) dat "in zijn leven olie niet meer boven 44 dollar uitkomt".

OK, die prijs heeft nog niet op het bord staan schaterlachen, maar als je nu op het koersenbord kijkt grinnik je vast ook even. Heel veel scheelt het namelijk niet.


Zeepbelprofeten

Vervelende bijkomstigheid: deze meneer wordt niet op zijn uitspraak afgerekend. Geloof maar dat hij opnieuw wordt uitgenodigd, want het scoort als medium zo lekker als iemand uitzinnige koersdoelen roept. Of rampen voorspelt.

Ik geef je nu al op een briefje dat bijvoorbeeld ooit Marc Faber weer 't mannetje wordt. Die voorspelt zo ongeveer drie recessies en krachs per dag. Straks, als er inderdaad weer een recessie en zelfs een krach komt (100% zeker, alleen weet niemand wanneer), dan wordt hij weer op het schild gehesen, omdat hij de recessie en krach voorspelde. Duh. En zo zijn er nog veel en veel meer.

Lees ook: Beleggen op de beste beursdagen

Erica Verdegaal schreef gisteren in haar FD-column het verhaal dat ik zelf een dezer dagen wilde tikken. Zeepbelprofeten noemt ze het en ze veegt de vloer aan met al die beursgoeroe's die dag in dag uit hel en verdoemenis profeteren (en hun eigen schoorsteen lekker laten roken, op kosten van bange beleggers).

Spijker kop raak: ik pik deze alinea's van haar:

Want van de miljoenen beursanalisten, beleggingsexperts, hoofdeconomen, fonds- en vermogensbeheerders die wereldwijd waarde- en koersontwikkelingen profeteren, zijn er altijd enkele duizenden die per ongeluk op het juiste paard wedden.

En van die enkele duizenden zijn er altijd enkele tientallen die zo'n toevalstreffer handig weten uit te buiten via conferenties, boeken, websites, nieuwsbrieven en interviews in kranten, en op radio en televisie.

Zo'n goeroe — annex belegger, handelaar, auteur en adviseur — is spekkoper als hij de angst van de massa weet aan te wakkeren tot de door hem gewenste hype. Maar zelfs als een geldprofeet er totaal naast zit, is er weinig verloren: het beleggingsrisico is toch altijd voor de klant.

Lees ook: Het weer kun je voorspellen. Koersen niet.

Angst mag wat kosten

In mijn mail en op Twitter wordt mij gemiddeld zo'n vijf keer per dag gevraagd wat de AEX-index, olie, goud, EUR/USD en aandeel ArcelorMittal gaan doen. Weet ik veel! Als ik goddelijke vooruitziendheid had, hield ik dat lekker voor mezelf. Dan werd ik de rijkste man ooit vanaf mijn Braziliaanse privé-eiland, ofzo.

Ik heb niks toe te voegen aan Verdegaals betoog over dat je vaak het dankbare product bent van de (bangmaak)goeroes. Angst mag wat kosten is een blauw bordje dat velen onbewust boven hun schermen hebben hangen. Waar het mij om gaat, is dat je je tijd en energie beter aan iets anders kunt besteden dan aan zinloos voorspellen.

Lees ook: Omlaag, omhoog of zijwaarts - is de beurs te voorspellen?

De koers: een ongeleid projectiel

Ik begin bij het begin, waar gaat beleggen - in wat voor asset dan ook - nou eigenlijk over?

  • Koers
  • Risico
  • Kosten
  • Termijn
  • Yield (coupon of dividend)

Lees ook: Vier mythes over dividendbeleggen

Het grappige is dat vier van deze vijf punten van te voren nagenoeg helemaal zijn in te vullen:

  • Je bepaalt zelf je risicoprofiel.
  • Op kosten let je nauwgezet. Vaak lastig genoeg, want het kost soms hele middagen om bijvoorbeeld alle kosten van een beleggingsfonds boven water te krijgen.
  • De termijn bepaal je ook zelf.
  • Yield of dividend kun je van tevoren ook nagenoeg helemaal bepalen. Zeker bij een mandje of een index.

Dan blijft er één item over dat een ongeleid projectiel was, is en blijft: de koers. Niemand weet wat de volgende tik is. Toch is dit waar we met z'n allen 90% van onze tijd op de beurs in steken, nee zelfs onze tijd aan verknoeien, in plaats van dat we zorgvuldig ons risicoprofiel bepalen en op de kosten letten.

Ik ga niet beweren dat de AEX nu op 700 punten zou staan als dit precies andersom zou zijn, maar wel dat we met z'n allen heel wat minder verliezen hadden geleden. Waarvan akte en alsjeblieft, vraag mij nou niet meer wat AEX, olie, goud, EUR/USD en ArcelorMittal gaan doen. Of Delta Lloyd. Hun risicoprofiel ken ik wel. :-)

Nog één ding: zeepbellen zijn er altijd. Voorsorteren op klappende zeepbellen is vaak nog duurder dan de klappende zeepbel zelf. Neem de aandelenbeleggers die al zeven jaar een beurscrash verwachten - omdat iemand dat voorspelt - en zo de hele bullmarket hebben gemist.

Lees ook: Schakel je emoties uit bij beleggen. Dat levert waarschijnlijk meer op.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›