IEXGeld

Dossiers

Profiel

Hoe beleggen vermogensbeheerders eigenlijk?

In de rubriek Durf te vragen beantwoorden we jouw vragen over geldzaken. Wil je iets weten, zit je met een lastige kwestie? Schroom niet en mail 't naar iexgeld@iex.nl. En wie weet kom je het antwoord op jouw vraag binnenkort op de site tegen.

Hieronder beantwoordt Bart Spronk, IEXGeld-columnist en oprichter van vergelijkingssite Beleggingsmatch, een vraag over de beleggingsstrategie van vermogensbeheerders.


Vanwege onrust op de beurzen twijfel ik over hoe ik mijn geld moet (laten) beleggen. Hoe beleggen vermogensbeheerders eigenlijk? Ofwel, welke strategie gebruiken zij?

Allereerst: er is niet één strategie die professionals gebruiken. Ze hanteren uiteenlopende strategieën om het vermogen van hun klanten te beheren. Om de vraag te beantwoorden ga ik in op drie populaire strategieën:

  1. Passief beleggen
  2. Actief beleggen gericht op vermogensbehoud
  3. Actief beleggen gericht op outperformance

Afhankelijk van je situatie én voorkeuren kan een van de bovenstaande strategieën een goede aanpak zijn. Nogmaals: dit zijn drie populaire strategieën; dit is geen volledige lijst.

Lees ook: Zelf beleggen of laten beleggen: wat past het beste bij jou?

1. Passief beleggen

Een passieve vermogensbeheerder gelooft niet dat de ontwikkeling van de financiële markten te voorspellen valt. Dit wordt onderbouwd door diverse onderzoeken.

De conclusie: je kunt maar beter de markt volgen. Op basis van een vooraf vastgesteld risicoprofiel zal de vermogensbeheerder je portefeuille beleggen in aandelen, obligaties en liquiditeiten en de beleggingen wereldwijd spreiden. De portefeuille wordt periodiek geherbalanceerd om 'm in lijn te houden met het risicoprofiel, je situatie en de markt.

Het grootste voordeel van passief beleggen is vaak lagere kosten. De aanbieder hoeft geen research in te kopen en niet wekelijks te vergaderen over of er bijvoorbeeld meer of minder in China belegd zal worden.

Daarnaast is het een heldere strategie. Als de markt omhoog gaat, ga je mee. Daalt de markt, dan ga jij ook omlaag. Mocht je je willen verdiepen in het fenomeen passief beleggen, dan is onder andere het boek de Beleggingsillusie een aanrader. Voorbeelden van vermogensbeheerders die overtuigd passieve beleggers zijn, zijn The Index People, iBeleggen/topcapital, Blu Asset Management, Index Capital.

Lees ook: Een alternatief voor automatisch sparen: periodiek beleggen

2. Actief beleggen gericht op vermogensbehoud

De tegenhanger van passief beleggen is actief beleggen. Er zijn vele vormen van actief beleid, zoals actief beleggen gericht op vermogensbehoud, vaak interessant voor beleggers die tegen hun pensionering aan zitten. Het vermogen in stand houden is dan vaak de belangrijkste doelstelling.

De overtuiging is dat in eerste instantie bescherming moet worden geboden tegen grote koersdalingen om de doelstelling te behalen. De belangrijkste methode om dit toe te passen is door in tijden van onrust de risicovolle beleggingen in de portefeuille tijdig af te bouwen.

Een voorbeeld van een partij die een dergelijke strategie hanteert is Care IS Vermogensbeheer. Afgelopen januari heeft de vermogensbeheerder het gewicht in aandelen verlaagd met 20%. Een ander voorbeeld is IBS Asset Management. Ook daar is recent de blootstelling aan aandelen verlaagd. De CIO van IBS, Hans Betlem, onderbouwt de strategie gericht op vermogensbehoud in zijn column.

In vergelijking met passief beleggen zijn de kosten van een actieve strategie vaak hoger. De beheerder zal immers research doen of inkopen en zal op basis hiervan frequenter (dan bij passief beleggen) beslissingen maken om de beleggingen aan te passen.

Het grootste voordeel, wanneer een beheerder de strategie succesvol hanteert, is dat grote verliezen kunnen worden beperkt. Enkele actieve vermogensbeheerders met een strategie van vermogensbehoud zijn, naast de hierboven genoemde, Optimix Vermogensbeheer en OHV Vermogensbeheer.

Check ook: Check hoe je ervoor staat (maar doe dat niet te vaak)

3. Actief beleggen gericht op outperformance

Een vermogensbeheerder kan ook actief beleggen met als doel outperformance, ofwel: beter presteren dan een bepaalde markt.

Er zijn veel partijen met zo'n strategie. Een belangrijk criterium om dergelijke partijen te beoordelen is welke benchmark (markt) de partij volgt en hoe succesvol de partij in het verleden is geweest.

Een ander criterium is of de partij actief is op basis van fundamentele inzichten (langetermijnvooruitzichten) en/of op basis van technische inzichten. De grootbanken zijn vanuit historisch perspectief vaak actieve beleggers, gebaseerd op fundamentele inzichten (lange termijn) én technische inzichten (korte termijn).

Een zeer actieve vermogensbeheerder, die op basis van technische inzichten opereert, is bijvoorbeeld Alex Vermogensbeheer. Middels technische kwantitatieve analyse wordt de markt geanalyseerd en stapt Alex actief in en uit aandelen. In tijden van onrust wordt er actief naar kansen gezocht om een beter rendement te behalen dan de markt.

Het blijkt in de praktijk uitdagend voor partijen die outperformance willen behalen, om dit consistent te doen. Met een dergelijke strategie is de kans in ieder geval groot dat het rendement, zowel in de positieve als negatieve zin, afwijkt van het marktgemiddelde.

Lees ook: De grootste stoorzender voor beleggers is de beurs

Wat is de beste strategie?

Wat de beste strategie of beheerder is, hangt af van je situatie en voorkeuren. Het is belangrijk om je van te voren te verdiepen in de materie, zodat je weet waar je voor betaalt en wat je redelijkerwijs van de vermogensbeheerder kunt verwachten. Zo voorkom je nare verrassingen.

Ga in gesprek met verschillende partijen om er achter te komen wat bij je (situatie en voorkeuren) past. Om je tijdens die zoektocht te helpen, heeft onder andere de AFM een aantal vragen over beleggingsbeleid opgesteld, dat je aan een beheerder kunt stellen. Uiteraard kun je de mogelijkheden tegenwoordig uitgebreid online vergelijken.

Lees ook: Ik wil gaan beleggen. Wat is het beste instapmoment?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›