IEXGeld

Dossiers

Profiel

Je betaalt geen inkomstenbelasting als je onder de aanslaggrens zit

In principe hoef je alleen aangifte inkomstenbelasting te doen als de Belastingdienst je erom heeft gevraagd. Of:

  • Als je verwacht dat je geld terugkrijgt van de Belastingdienst.
  • Als je verwacht dat je geld moet betalen aan de Belastingdienst.

In deze twee situaties moet je zelf initiatief nemen en aangifte doen.

Belastinggrenzen: je hoeft niet altijd te betalen

Als je aangifte doet betekent dat niet per definitie dat je een aanslag krijgt. Ook niet als blijkt dat je eigenlijk geld bij zou moeten betalen of terug moet krijgen.

Dat zit als volgt. Is het verschil tussen de verschuldigde inkomstenbelasting, de voorheffingen en voorlopige teruggaven 45 euro of minder, dan krijg je geen aanslag. Dit is de aanslaggrens. Je hoeft dan niet te betalen.

Je kunt zelf checken of je onder die grens zit. Ga naar Mijn Belastingdienst (jouw persoonlijke belastingpagina) en log daar in met je DigiD. Daar vind je het rekenprogramma dat aan de hand van jouw gegevens berekent of je boven of onder de aanslaggrens zit.

Check ook: Je belastingaangifte regelen: vier tips

Ondergrens geldt ook voor de teruggave

Ook voor teruggave van te veel ingehouden loonbelasting en premies volksverzekeringen heeft de Belastingdienst een ondergrens bepaald.

Het bedrag dat te veel is ingehouden (dit doet je werkgever), verminderd met een eventuele voorlopige teruggave, moet 15 euro of meer zijn om recht op teruggave te hebben.

Wel aangifte doen

Let op: als blijkt dat je onder een van de twee grenzen zit en je dus niet hoeft te betalen of niks terugkrijgt, betekent dat niet dat je geen aangifte hoeft te doen. Als je een aangiftebrief van de Belastingdienst hebt gekregen doe je er verstandig aan om gewoon aangifte te doen.

Lees ook: Gebruik deze aftrekposten bij je belastingaangifte

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›