IEXGeld

Dossiers

Profiel

Acht tips om te besparen op je skivakantie

In 2015 gingen ongeveer één miljoen Nederlanders op wintersport. Ook dit jaar staat menigeen te popelen om de sneeuw op te zoeken. Hartstikke leuk, maar de kosten van een ski- of snowboardvakantie kunnen wel flink oplopen. Gelukkig valt er hier en daar prima te besparen. Acht tips!

Lees ook: Zes tips voor een goedkopere vakantie

1. Laat je ski's of snowboard prepareren in skigebied

Goed voorbereid en zonder zorgen de sneeuw opzoeken is natuurlijk belangrijk. Je ski's of snowboard laten slijpen en waxen is daar onderdeel van. In veel Nederlandse sportzaken kun je dit laten doen, maar in Nederland is dit onderhoud vaak wel zo'n twee keer zo duur als in veel skiverhuurzaken in wintersportgebieden.

2. Vergelijk de kosten van skipassen

De kosten om te skiën in verschillende skigebieden lopen fors uiteen. In de duurdere gebieden kost een skipas voor zes dagen al gauw meer dan 300 euro, maar je hebt ook prachtige skigebieden waar je maar 150 euro of minder betaalt om zes dagen lang mooie afdalingen te maken. Vergelijken kan bijvoorbeeld op wintersporters.nl.

3. Mijd Zwitserland

De Zwitserse munt is vergeleken met de euro erg duur. Daarom is alles in Zwitserland duurder dan in andere skilanden. Koffie voor 10 euro is in Zwitserland naast de piste niet ongewoon. Als je écht in een goedkoop land van de sneeuw wilt genieten kun je kijken naar landen als Polen, Tsjechië en Bulgarije, maar Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk zijn al goedkoper dan Zwitserland.

4. Koop je materiaal

Ben je van plan vaker de ski's onder te binden dan alleen dit jaar? Overweeg dan om ze te kopen (in plaats van ieder jaar te huren). Vooral na het seizoen kun je in de aanbieding heel mooie latten kopen voor zo'n 200 tot 300 euro. Na een paar seizoenen heb je ze er uit.

5. Neem je eigen eten mee

Naast de piste eten en drinken is gemakkelijk en comfortabel, maar meestal wel duur. Voor een goede lunch kun je zo twintig tot dertig euro kwijt zijn. Als je op de centen wilt letten is het slimmer om 's ochtends lekkere broodjes te smeren en die mee te nemen voor tussen de middag.

6. Koop niet te dure winterbanden

In landen als Duitsland en Oostenrijk is het verplicht om met winterbanden te rijden tijdens de winter. In Oostenrijk kan de boete voor rijden zonder winterbanden of met winterbanden met minder dan 4 mm profiel oplopen tot 5000 euro, als je dan ook nog eens een gevaarlijke situatie veroorzaakt. Schaf dus een stel banden aan. Gelukkig is de ene winterband de andere niet en kun je als je slim kiest goed besparen. Kijk bijvoorbeeld op deze prijsvergelijkingswebsite.

7. Ga niet te dicht bij de piste zitten

Het is natuurlijk heel makkelijk als je gelijk op de piste staat als je jouw hotel of appartement uit stapt. Maar het is vaak ook een stuk duurder. Als je bijvoorbeeld ietsje verderop in het dal iets zoekt kan dat vaak al honderden euro's schelen per week.

8. Pas op voor dubbele dekking

Er bestaan speciale dekkingen van verzekeringen voor de wintersport, die je kunt nemen naast een normale reisverzekering en annuleringsverzekering. Maar vaak bieden die normale verzekeringen al genoeg dekking, dus sluit niet zomaar iets extra's af! Lees de voorwaarden goed en check de kosten. Dubbel verzekerd zijn is nutteloos en zonde.

Lees ook: Check je verzekeringen voordat je op skivakantie gaat

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›