IEXGeld

Dossiers

Profiel

Een financieel plan voor iedereen

Je wordt wakker. Wat is het eerste waar je aan denkt? Mijn inschatting is dat je niet direct denkt: laat ik mezelf vandaag eens verblijden met een financieel plan.

Nee, je denkt misschien aan wat die dag belangrijk voor je is of, wat praktischer, laat ik eerst maar eens naar het toilet gaan.

Vaak moet er iets gebeuren voordat je beslist om naar een financieel planner te gaan. Iets leuks, zoals het kopen van een woning, of juist iets vervelends, zoals een scheiding.

Lees ook: Regel belangrijke zaken vóór ze urgent worden

Ook jij moet aan de financiële planning

Dat is heel begrijpelijk. Maar ik durf te stellen dat je hoe dan ook aan de financiële planning moet - wel of geen leuke of vervelende gebeurtenissen.

Je hebt vast en zeker doelen die je in de toekomst wilt bereiken - bijvoorbeeld een goed pensioen - en dat gaat je niet zo eenvoudig lukken als je daar geen plannen voor maakt en niet inspeelt op de huidige situatie.

Bijvoorbeeld op pensioengebied. Denk aan het opschuiven van de AOW-leeftijd naar 67 jaar. En over een paar jaar verandert deze leeftijd hoogstwaarschijnlijk weer. Loopt deze AOW-leeftijd dan in de pas met je pensioendatum? Ook komt het niet vaak voor, dat je een partner hebt die op dezelfde dag is geboren als jij. Dus je partner heeft ook verschillende pensioendata. Om maar even iets te noemen.

Lees ook: Dit is het nut van een financieel plan

Financiële planning: een containerbegrip

Aan de slag, dus. Wel is het zo dat financiële planning een containerbegrip is geworden en dat niet iedere financieel planner er op dezelfde manier mee omgaat. Veel planners maken geweldige financiële plannen met héél veel cijfers, tekst en prachtige grafieken. Maar zit je daar wel echt op te wachten?

Volgens mij heeft het beste financieel plan slechts één pagina. Zelf stel ik dan dat het het proces is om je echte wensen (lees: levensdoelen) te halen. In het kort: wat vind je écht van waarde in het leven? Besteed je hier dan ook de meeste tijd aan? En wat moet je doen om hier de meeste tijd aan te kunnen blijven besteden?

Voor iedereen is een passend plan te maken. Het kan heel simpel zijn. En het scheelt alles voor je toekomst.

Lees ook: Een financieel plan hoeft geen boekwerk te zijn. Het past best op één A4-tje.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›