IEXGeld

Dossiers

Profiel

Tien vragen om aan de verkoopmakelaar te stellen.

Tuurlijk, de buurt moet fijn zijn en het huis moet er leuk uitzien, maar wat moet je nog meer weten over een te koop staand huis dat je interesse heeft gewekt?

Er zijn belangrijke vragen die je de verkopende partij of verkoopmakelaar kunt stellen om te bepalen of de vraagprijs reëel is en om te voorkomen dat je een kat in de zak koopt.

Aankoopmakelaar Peter Oude Lansink noemt er tien. Goed om te weten: de verkoper heeft een meldingsplicht en dient alles wat voor de koper belangrijk is te vertellen, de koper heeft een onderzoeksplicht.

1. Wat is de staat van de woning?

Vraag de eigenaar of makelaar wat hij te melden heeft over de woning. Vraag naar de oorzaak van scheuren, scheve vloeren, vochtplekken en andere opvallende tekortkomingen. Vraag naar de mogelijke aanwezigheid van asbest. Ben je serieus geïnteresseerd? Laat dan een bouwtechnische keuring doen. In de grote steden is het raadzaam om te vragen naar de funderingscode.

2. Waarom verkopen de bewoners het huis?

Probeer te achterhalen wie de huidige eigenaars zijn en waarom het huis te koop staat. Vraag de buren hoe het contact is. Is er wel eens sprake van overlast? Hoe zit het met de gehorigheid van de woning?

Lees ook: Ga je een woning bezichtigen? Dit is wat je moet doen.

3. Is er sprake van erfpacht?

Ga na of het huis op eigen grond of op erfpachtgrond staat. Is er erfpacht, dan word je geen eigenaar van de grond. Betaal je jaarlijks canon (huur) voor de grond, houd er dan rekening mee dat de maximale aankoopsom behoorlijk lager kan zijn dan een woning op eigen grond of met afgekochte erfpacht.

Lees ook: Een huis met erfpacht kopen: doen of laten?

4. Staan er verdere bijzonderheden in eigendomsakte?

Is er sprake van erfdienstbaarheden? Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat je recht hebt om gebruik te maken van (een deel van) de grond van iemand anders, ook wel het recht van overpad genoemd.

Is er sprake van kwalitatieve verplichtingen? Dit betekent dat je als koper bijvoorbeeld moet accepteren dat er kabels door je perceel lopen.

Is er sprake van een kettingbeding? Hiermee heb je de verplichting om iets te doen, zoals bijvoorbeeld je voortuin onderhouden.

5. Wat is het bestemmingsplan van de wijk?

Wordt er een nieuw flatgebouw of woonwijk gebouwd vlakbij je huis? Dat kan belangrijk zijn om te weten. Vraag daarom de verkopende makelaar naar het bestemmingsplan.

6. Is er bodemverontreiniging?

Meestal heeft de verkopende makelaar bij de milieudienst van je gemeente informatie ingewonnen, de milieu fax. Hij is verplicht om deze info met jou te delen als jij ernaar vraagt.

7. Kan ik met deze woning doen wat ik wil?

Je kunt niet altijd zonder meer met je huis doen wat je wilt. Sommige gemeenten stellen eisen, met name in het geval van goedkopere koophuizen. Zo moet je in Amsterdam een huisvestingsvergunning aanvragen als je jouw koopwoning verhuurt voor een huur tot 710,68 euro of als je er iemand gratis wilt laten wonen.

8. Is er een Vereniging van Eigenaren (VvE)?

En: staat er genoeg geld op de rekening van de VvE om toekomstig onderhoud te betalen? Heeft de VvE een meerjarenonderhoudsplan laten opstellen? Waaruit bestaan de servicekosten voor de VvE? Kan er binnen de afzienbare tijd nog een verhoging of eenmalige bijdrage verwacht worden?

Lees ook: Let hier op als je lid wordt van een Vereniging van Eigenaren

9. Hoe werkt de biedingsprocedure?

Ben je serieus geïnteresseerd in het huis? Vraag dan hoe de procedure verder verloopt. Zijn er meerdere gegadigden? Wordt het een inschrijving of kan er worden onderhandeld? Kun je een optie nemen op het huis?

Lees ook: Bezichtigen en bieden: dit zijn de do's en de don'ts

10. Wil je me de stukken toesturen?

Vraag de verkoopmakelaar of hij de beschikbare stukken wil toesturen. De eigendomsakte, een eventuele splitsingsakte- en tekening, een milieu fax, het energielabel en alle stukken van een eventuele vereniging van eigenaren (VvE).

Lees ook: Huis kopen? Met deze tips ben je anderen voor.

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›