IEXGeld

Dossiers

Profiel

Star Wars bestormt de financiële markten

Ook als je niet van science fiction houdt, heb je vast wel gehoord over de komst van de nieuwe Star Wars-film, The Force Awakens. Woensdag ging de blockbuster in Nederland in première. Over de hele wereld hebben miljoenen liefhebbers gewacht op deze film uit de stal van Disney. Wat betekent een dergelijke blockbuster nou precies voor een bedrijf als Disney? En hoe reageren aandelen op het succes van een film?

De beste openingsdag ooit

Volgens berekeningen kan de nieuwe Star Wars-film meer dan 9 miljard dollar opleveren voor Disney en betrokken partners als winkels en speelgoedmakers. Want naast de film bekijken, kun je ook Star Wars-gerelateerd speelgoed kopen. In Nederland heeft The Force Awakens bij zowel Pathé als JT Bioscopen tot de beste openingsdag ooit geleid. In totaal bezochten woensdag ruim 44.000 liefhebbers de bioscoopketens om de nieuwe kaskraker te zien.

Een tabel op Bloomberg laat zien dat Disney het echter vooral moet hebben van de merchandise. Naar verwachting zal Star Wars-merchandise circa 5 miljard dollar opleveren, terwijl de ticketverkopen uit bioscoopbezoeken bijna 2,4 miljard dollar in het laatje kan brengen. Om het in perspectief te zien: de vorige Star Wars-film bracht 'slechts' 849 miljoen dollar op in de ticketverkoop. Avatar en Toy Story 3 waren goed voor een opbrengst van respectievelijk 2,8 miljard en 1,1 miljard dollar.

Impact van Star Wars op de beurskoers

Chris Beauchamp van online broker IG legt uit wat The Force Awakens betekent voor aandeelhouders van Disney: "Aandeelhouders die al langer in Disney zitten hebben kunnen profiteren van een van de spectaculairste rallies van de laatste jaren met een stijging 226% sinds het einde van 2010, terwijl de index waar het aandeel in genoteerd staat [S&P 500] slechts 75% groeide."

Volgens Beauchamp steeg het aandeel Disney zelfs met 1% na het uitkomen van de trailer van de Star Wars-film. "Het geeft de hoge verwachtingen voor de Star Wars-films goed aan." Sowieso lijkt de impact van trailers belangrijk: rondom trailers is de afgelopen jaren zelfs een hele industrie ontstaan.

Volgens PriceWaterhouseCoopers zal de filmindustrie verder groeien van 88,3 miljard dollar dit jaar naar 104,6 miljard dollar volgend jaar, vooral gedreven door een snel groeiende Britse sector. Dat kan een leuk uitgangspunt zijn om zelf via aandelen te investeren in de film- of entertainmentindustrie. Enkele beursgenoteerde bedrijven waar je als aandeelhouder in kunt stappen, naast Disney: Comcast (dat NBCUniversal in bezit heeft), Time Warner, Twenty-First Century Fox of Lions Gate. Daarbij hebben Warner, Disney en Fox het grootste deel van de markt in hun macht, volgens IG.

Wie wint op de aandelenmarkt?

Evenwel is de online broker het meest te spreken over het aandeel Disney. Het aandeel steeg in het afgelopen jaar bijna 21%, terwijl Lion Gate 10% won en Comcast en Time Warner respectievelijk 0,5 en 23% verloren. Twenty-First Century Fox zag in het afgelopen jaar zelfs circa 27% aan beurswaarde verdampen. "De inkomsten van Disney zijn goed in vergelijking met branchegenoten en het aandeel kent een zeer aantrekkelijke verhouding tussen risico en rendement," aldus IG.

Star Wars: The Force Awakens zou daarmee dus een beste duit in het zakje kunnen doen. Kijkend naar de planning voor volgend jaar kan de concurrentie mogelijk een slag slaan met superheldenfilms als Deadpool, Batman vs Superman: Dawn of Justice en X-Men: Apocalypse. Al lijkt Disney met de komst van een nieuwe Captain America-film daar ook al een antwoord voor te hebben.

Lees ook: Wat hoge hakken, hamburgers en coupons vertellen over de economie

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Wordt 2024 het jaar van de opkomende markten?

Dalende rentes zullen opkomende markten goed doen, is de verwachting. Lees verder ›