IEXGeld

Dossiers

Profiel

Een nieuwe zorgverzekering kiezen: tien aandachtspunten

Zorgverzekeraars maken hun nieuwe zorgpremies stukje bij beetje bekend. Zo lieten Menzis, CZ en Ohra vandaag weten dat hun premies worden verhoogd.

Je kunt bij je huidige verzekeraar blijven, maar overstappen kan flink lonen. Wel is er véél keuze en welke verzekering dan het beste bij je past, hangt af van je situatie.

Breng je wensen in kaart - daarna kun je verschillende zorgverzekeraars langs de meetlat leggen. Waar je dan precies op moet letten? Overstappen.nl noemt tien tips.

Lees ook: Je bent gek als je nu niet van zorgverzekeraar wisselt

1. Overal terecht kunnen?

Je kunt als consument kiezen tussen een naturapolis en een restitutiepolis. Bij een naturapolis kun je terecht bij zorgverleners waarmee je verzekeraar een contract heeft gesloten. Daarmee lever je keuzevrijheid in, maar dat wordt goedgemaakt met een lagere premie.

Bij een restitutiepolis heb je de vrijheid om gebruik te maken van de zorgverlener van je keuze. Bij spoedeisende hulp kun je met beide polissen nog wel bij elk ziekenhuis terecht. Welke van de twee polissen vind jij aantrekkelijker?

2. Is aanvullend verzekeren nodig?

De belangrijke zorg, zoals het bezoek aan een huisarts en het ziekenhuis, zijn gedekt door de basisverzekering. Nederlanders sluiten vaak voor de zekerheid daarnaast nog aanvullende verzekeringen af.

Een aanvullende verzekering voor fysiotherapie is populair. In de meeste gevallen duurt de fysiotherapie tussen de zes en tien behandelingen. Bij dit aantal is het voordeliger om het uit je eigen zak te betalen. Maak een berekening en vraag jezelf af of bijverzekeren écht belangrijk is.

3. Zelf de tandarts betalen

Kijk goed naar je tandartskosten van de afgelopen jaren en vergelijk dit met de premies voor tandartspakketten. Vaak wordt alleen een minimumbedrag of percentage vergoed. Als je een gezond gebit hebt en maximaal twee keer in het jaar naar de tandarts gaat, is het vaak voordeliger om de kosten zelf te betalen.

Lees ook: Auw, je verstandskiezen moeten eruit. Gelukkig ben je verzekerd... of niet?

4. Verhoog eigen risico

Als je je eigen risico verhoogt betaal je een veel lagere premie. In 2016 is het verplichte eigen risico 385 euro. Je kunt 'm verhogen tot 885 euro en dat levert je maandelijks een premiekorting van zo'n 20 euro op.

Lees ook: Een hoog eigen risico, betekent lagere kosten zorgverzekering

5. Korting via collectief

Je laten verzekeren via je werkgever, vereniging of ledenorganisatie kan vaak een besparing opleveren. Je werkgever of bijvoorbeeld je sportclub kan in de meeste gevallen een lager tarief met een verzekeraar afspreken.

Een bijkomend voordeel is dat de werkgever soms ook een deel van de premie meebetaalt. Maar een collectieve verzekering is niet per definitie goedkoper, dus staar je er niet blind op.

Lees ook: Besparen op je zorgverzekering? Betaal de premie direct voor het hele jaar!

6. Vergelijk de kwaliteit

De kosten van verzekeringen zijn natuurlijk verschrikkelijk belangrijk, maar de kwaliteit is dat ook. Hoe is de klantenservice? Worden zorgnota's op tijd uitbetaald? Dus kijk naast de prijs ook naar ervaringen van klanten op internet.

7. Zeg oude verzekering op

Als je voor 1 januari 2016 in zee gaat met een nieuwe verzekeraar dan zegt die je oude zorgverzekering op. Als de oude verzekering niet is opgezegd voor 1 januari dan zit je nog één jaar vast aan je verzekeraar.

8. Je partner apart verzekeren?

Een gezamenlijke zorgpolis is niet altijd de meest verstandige optie. Misschien heeft je partner een bril, waardoor een aanvullende verzekering voordeliger is. Of heb je zelf een zwakker gebit en moet je vaker naar de tandarts, wat een tandartspakket misschien aantrekkelijk maakt. Je partner en jij hebben waarschijnlijk niet dezelfde zorg nodig.

Lees ook: Eigen risico en eigen bijdrage: de verschillen

9. Meld je pasgeboren kind aan

Binnen vier maanden na de geboorte van je kind moet je hem of haar aanmelden bij je zorgverzekeraar. Je kind is gratis meeverzekerd op de zorgverzekering. Als je je baby niet aanmeldt en hij of zij wordt ziek, dan loop je kans dat eventuele kosten hoog oplopen.

10. Kijk naar kosten buitenland

Onderzoek voordat je naar het buitenland gaat hoe je in het buitenland voor ziektekosten bent verzekerd en hoeveel je vergoed krijgt als je medische kosten maakt. Het is niet vanzelfsprekend dat je zorgverzekering alle medische kosten vergoedt.

Lees ook: Let hier op als je op internet verzekeringen vergelijkt

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›