IEXGeld

Dossiers

Profiel

Lees dit als je je personeel een kerstpakket wilt geven

In ons bedrijf kreeg ik laatst de vraag: wat doen we met het kerstpakket dit jaar? Geven we de werknemers hetzelfde als de vorige keer?

Tja, toen realiseerde ik me wel even dat er in 2015 iets is veranderd. Namelijk: de werkkostenregeling is ingevoerd. Die houdt onder andere in dat je je werknemers niet zomaar meer onbelast een kerstpakket kunt geven.

Lees ook: Wie succesvol wil ondernemen moet het grote plaatje zien

Werkkostenregeling

Hoe werkt het fiscaal? Als volgt. De waarde van het kerstpakket valt volledig in de vrije ruimte. De vrije ruimte is 1,2% van de fiscale loonsom van je onderneming en alles wat boven deze grens uitkomt, wordt belast met een eindheffing van 80%.

Je zit snel boven die grens. Het is namelijk niet alleen het kerstpakket dat telt, maar álles wat er gedurende het jaar is gegeven. Zoals de niet onderbouwde onkostenvergoeding, te lage bijdrage voor de lunch, personeelsfeestjes en etentjes met het personeel.

Lees ook: Maak slim gebruik van je WBSO-subsidie

Personeel en zzp'ers

Ook kerstpakketten die aan uitzendkrachten en zzp'ers worden gegeven, worden betrokken in deze eindheffing.

Het tarief wijkt wel af: voor een niet-werknemer dient bij een kerstpakket met een waarde lager dan 136 euro een eindheffing van 45% te worden afgedragen. Als het kerstpakket dit bedrag overschrijdt, dan is het tarief 75%. In de praktijk wordt vaak vergeten deze groep mee te nemen in de eindheffing.

Wat betreft het personeel, is het wellicht raadzaam om geen kerstpakket te geven, maar de waarde ervan als bonus te vergoeden en gewoon te verlonen. Als werkgever ben je dan goedkoper uit dan wanneer je een pakket geeft van 50 euro waarover je vervolgens 40 euro eindheffing moet betalen.

Lees ook: Twee belastingvoordelen voor investerende ondernemers

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›