IEXGeld

Dossiers

Profiel

Kuddegedrag, zelfoverschatting, angst: wat is jouw valkuil?

Kuddegedrag, angst, overoptimisme. Zelfoverschatting, verliesaversie. Allemaal gedragskenmerken die ervoor kunnen zorgen dat je als belegger de verkeerde beslissingen neemt.

Als je precies weet wat jouw valkuilen zijn, kun je proberen om er een rem op te zetten en de boel iets emotielozer te benaderen - om wat logischer na te denken en rationeler naar je portefeuille en de koersen te kijken.

Belangrijk, want beleggen zonder emoties levert vaak een hoger rendement op.

Lees ook: Houd je emoties binnen de perken met een dagboek

Een overschat beleggingstalent

Maar wat als je er helemaal geen idee van hebt? Volgens fondshuis Schroders is het nogal waarschijnlijk dat je een aantal gedragskenmerken hebt die je beleggingsbeslissingen beïnvloeden, zonder dat je je daar zelf bewust van bent.

In een onderzoek dat het fondshuis onlangs uitvoerde kwam bijvoorbeeld naar voren dat 88% van de ondervraagde beleggers zichzelf gemiddeld of beter dan gemiddeld vindt in het nemen van beleggingsbeslissingen. Maar in werkelijkheid was er sprake van overschatting van het beleggingstalent (en dat kan eenvoudig tot beoordelingsfouten leiden).

Lees ook: Beste belegger, opgelet: zorg dat je deze fouten niet maakt

Tips om een betere belegger te worden

Om te voorkomen dat je als belegger in je eigen valkuilen trapt heeft Schroders het online kenniscentrum incomeIQ gelanceerd, in samenwerking met Joe Gladstone, gedragswetenschapper en onderzoeker aan de Universiteit van Cambridge.

Het platform helpt je je eigen gedragsvalkuilen te herkennen en je kennis en inzicht op het gebied van beleggen te verbeteren.

Een belangrijk onderdeel ervan is de incomeIQ-test, die gedragspatronen toont en je helpt te begrijpen wat ze betekenen (bijvoorbeeld voor je rendement). Je krijgt ook tips om betere beleggingsbeslissingen te nemen.

Een klein tipje van de sluier:

IncomeIQ-test van Schroders
Weet jij wat jouw valkuil is? Hoe ga je daar mee om? Wij zijn benieuwd - laat het gerust weten in de reacties hieronder.

Lees ook: Schakel je emoties uit. Dat levert meer rendement op.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›