IEXGeld

Dossiers

Profiel

Twee manieren om dubbele woonlasten binnen de perken te houden

Dubbele woonlasten: niet ideaal, maar soms is het niet anders. Bijvoorbeeld als je een huis hebt gekocht en je oude woning nog te koop staat. Of als je nieuwe woning nog gebouwd moet worden.

Gelukkig zijn er manieren om de dubbele kosten (enigszins) te beperken. Vereniging Eigen Huis noemt er twee: dubbele hypotheekrenteaftrek en tijdelijke verhuur.

1. Dubbele hypotheekrenteaftrek

Dankzij de regeling tijdelijk twee woningen kun je voor beide woningen de betaalde hypotheekrente aftrekken. Bovendien hoef je de jaren volgend op het jaar van de verhuizing geen eigenwoningforfait aan te geven voor het huis waarin je op dat moment niet verblijft (ofwel: het huis dat in aanbouw is óf het huis dat te koop staat. Let wel op: dit huis moet dan wel leegstaan).

Deze regeling is geldig vanaf het kalenderjaar waarin het in aanbouw zijnde huis wordt gekocht of de oude woning te koop wordt gezet plus de drie daarop volgende jaren.

Hier lees je er meer over.

Lees ook: De belastingaangifte voor woningeigenaren

2. Tijdelijke verhuur

Ook via de leegstandwet kun je je dubbele woonlasten beperken. Je mag je oude woning tijdelijk verhuren, zonder dat een uitgebreide huurbescherming geldt: je kunt de huur opzeggen zodra het huis is verkocht. Misschien kun je de kosten daar een beetje mee drukken.

Houd er wel rekening mee dat verhuren niet van de een op de andere dag is geregeld. Vaak is toestemming van de hypotheekverstrekker - en soms de gemeente - nodig. Ook zijn er fiscale gevolgen: zo mag je over de woning die je verhuurt geen hypotheekrente meer aftrekken (en dus geldt regeling #1 dan niet meer).

Hier lees je er meer over.

Lees ook: Wat te doen als je huis onder water staat?

Lees ook:

Nationaal Koopstartfonds is sigaar uit eigen doos

Starters op de woningmarkt kunnen na de zomer iets gemakkelijker een hui... Lees verder ›