IEXGeld

Dossiers

Profiel

Heb je een woekerpolis? Dit kun je doen.

In Nederland zijn er tussen de zes en zeven miljoen woekerpolissen verkocht. Ze werden voornamelijk verkocht in de jaren '90 tot aan de financiële crisis als spaarproduct, maar ook voor de aflossing van de hypotheek of als aanvulling op het pensioen. 

Dat is bijna één per huishouden. Woekerpolis is een verzamelnaam voor een beleggingsverzekering. Je sluit bijvoorbeeld een levensverzekering af en de hoogte van de uitkering is daarbij gekoppeld aan beleggingen. Bij veel verzekeringen werd gedurende de looptijd ervan duidelijk dat een groot deel van de inleg niet werd belegd, maar opging aan kosten en verzekeringspremies. Ook was de informatieverstrekking onvolledig, ontoereikend en niet in alle gevallen juist. 

Het gevolg: beleggingsdoelen werden niet gehaald en de verzekeringen bleken helemaal niet geschikt voor de opbouw van pensioen of aflossing van de hypotheek. Pas bij de einddatum van de verzekering kwamen polishouders erachter dat ze een probleem hadden. Heb jij ook een woekerpolis?

Ontwoekeren nog niet afgerond

Wanneer is een verzekering een beleggingsverzekering? Eigenlijk is dat heel simpel. Zie je op de jaaroverzichten van je verzekeraar dat er géén gegarandeerde uitkering is, dan is er al sprake van een beleggingsverzekering. 

Heb je de verzekering afgesloten tussen 1998 en 2008 dan is de kans erg groot dat je een woekerpolis hebt, zegt de Vereniging Woekerpolis. Heb je een beleggingsverzekering vóór 1998 afgesloten dan kun je er vrijwel zeker vanuit gaan dat je te maken hebt met een woekerpolis. Na 2008 is afgesproken dat de kosten van verzekeringen over de hele looptijd maximaal 2,5 tot 3% van de opgebouwde waarde mogen zijn.

Het klachteninstituut Kifid heeft een lijst opgesteld met beleggingsverzekeringen van tientallen verzekeraars. Daar kun je kijken of je polis er tussen staat. Makkelijker is wellicht de Woekerpolis Check, waar je je beleggingsverzekering zelf kunt opzoeken. Een uitgebreidere check vind je op de website van Independer

Nog altijd zijn veel consumenten niet gecompenseerd voor de woekerpolissen en is het ontwoekeren nog niet afgerond. Verzekeraars zijn volop in gesprek met gedupeerden, wat ook weer voor de nodige ophef zorgt. Zo zou verzekeraar ASR tientallen gedupeerden veel meer compensatie hebben geboden dan tienduizenden andere klanten met dezelfde verzekering, op voorwaarde dat ze de schikking geheim zouden houden.

Dit kun je doen

Grote kans dat je zelf ook nog niet gecompenseerd bent voor je woekerpolis. Wat kun je in zo'n geval doen? In ieder geval kom je in aanmerking voor de compensatieregeling van Stichting Verliespolis en Stichting Woekerpolis Claim.

In principe zou je een brief van je verzekeraar moeten krijgen, met daarin het bedrag wat je terugkrijgt ter compensatie. Die compensatie zal echter erg laag zijn en daarmee niet de geleden schade kunnen dekken. Je kunt de regeling accepteren, maar je hoeft het daar niet bij te laten. Je kunt daarbovenop alsnog een hogere vergoeding eisen.

Dit kun je op verschillende manieren doen. Zo kun je via de Geschillencommissie van het Kifid een claim indienen. De klacht moet dan wel aan enkele voorwaarden voldoen. Deze kun je vinden op de website van het Kifid. Je moet goed kunnen verantwoorden waarom jij recht zou hebben op een bepaald compensatiebedrag. Een claimexpert, bijvoorbeeld ConsumentenClaim, kan je daarbij helpen, maar bedenk dat deze ook niet voor niets werkt. Vaak betaal je een startbedrag of een percentage van de toegekende compensatie. Je kunt ook zelf een rechtszaak starten, maar dit kan een kostbaar en tijdrovend proces zijn. 

Hulporganisaties

Verder kun je je aansluiten bij organisaties die procedures starten tegen verzekeraars. Dit kunnen collectieve of individuele procedures zijn. Enkele organisaties die groepen gedupeerden helpen (en nog nieuwe aanmeldingen accepteren) zijn Wakkerpolis, Vereniging Woekerpolis.nl, Stichting Woekerpolisproces en Stichting Allianz DinPlan Dupe. Meestal betaal je deze organisaties een bepaald percentage van de uitgekeerde compensatie. 

Organisaties die specifiek voor jou een procedure starten zijn Consumentenclaim, New Flame en Stichting Woekerpolisproces. Voor deze procedures betaal je 25% van de uitgekeerde compensatie.

Vaarwel woekerpolis

Net zo belangrijk als het regelen van een compensatie, is om ervoor zorgen dat je je beleggingsverzekering snel beëindigt of wijzigt. Afkopen, waarbij je je poliswaarde laat uitkeren, is een optie. Daar kunnen echter hoge kosten bij komen kijken. "Bovendien is in de meeste regelingen opgenomen dat polissen die binnen vijf jaar na afsluiten zijn afgekocht niet in aanmerking komen voor compensatie," zegt De Consumentenbond. Laat je dus goed adviseren, voordat je besluit de woekerpolis af te kopen. 

Je kunt ook overstappen. De afkoopwaarde kun je in een nieuw product stoppen, van dezelfde of een andere verzekeraar of bij een bank. Een dergelijk product kan weer een beleggingsproduct zijn, maar je kunt uiteraard ook gaan sparen.

Binnen je polis kun je mogelijk ook wijzigingen aanbrengen door het beleggingsrisico en de overlijdensrisicodekking te beperken of te verhogen. Of je kunt je woekerpolis premievrij maken. 

Samengevat zijn er dus vier stappen die je kunt nemen.

  1. Controleer of je een woekerpolis hebt.
  2. Probeer dan inzichtelijk te krijgen op grond waarvan je een klacht kunt indienen.
  3. Reken uit op welk compensatiebedrag jij denkt recht te hebben.
  4. Onderneem vervolgens actie om de compensatie te rond te krijgen en beëindig of wijzig je woekerpolis zo snel mogelijk.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›