IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zelf beleggen of laten beleggen: wat past het beste bij jou?

Het kan vanwege de lage spaarrente en het feit dat je steeds meer zelf moet regelen - denk aan je pensioen - een goed idee zijn om te gaan beleggen. Op lange termijn kun je daarmee namelijk meer vermogen opbouwen dan op een spaarrekening.

Lees ook: Geld wegzetten: spaarrekening of de beurs op?

Beleggen kun je zelf doen, maar je kunt ook een beleggingsadviseur in de arm nemen of je geld laten beleggen door een vermogensbeheerder.

Doe je het zelf, dan spaar je in elk geval de kosten van het inhuren van een professional uit. Maar je moet je wel afvragen of je ook daadwerkelijk in staat bent om zelf succesvol te beleggen en je doelen te behalen.

In deze column leg ik je uit hoe je te werk gaat en hoe je erachter komt wat het beste bij je past.

Lees ook: Meer vermogen door te beleggen? Maak wel eerst een plan.

Beleggen begint met een plan

Voordat je begint met moet je in elk geval nadenken over waarom je belegt. Wat zijn je doelen en wanneer wil je die bereikt hebben?

Je vergroot de kans op succes als je een concreet beleggingsplan maakt. Daarin moet je in elk geval de volgende vragen beantwoorden:

  • Beleggingsdoel: wat is het doel dat ik wil bereiken en wat is het eindkapitaal dat ik hiervoor nodig heb?

  • Beleggingshorizon: hoe lang kan of moet het geld belegd zijn om dit doel te behalen? (Als je geen concreet doel hebt, hoe lang kun je het geld missen? En wat zou een realistisch doel zijn?)

  • Rendement versus risico: hoeveel rendement heb ik nodig om het gewenste eindkapitaal te behalen? (Hoe hoger het rendement, hoe hoger het risico dat je moet accepteren. Ben je bereid om risico te accepteren, of neem je liever een defensieve houding aan?)

Hier vind je een handige tool om het gewenste eindkapitaal, de beleggingshorizon en het benodigde rendement te bepalen.

Er zijn meer aspecten die onderdeel van je plan kunnen uitmaken, maar de bovenstaande drie zijn wel het meest belangrijk.

Lees ook: Tool: welk rendement heb je nodig om te je doel te halen?

Zelf beleggen of laten beleggen?

Als je beleggingsplan af is, kom je bij de vraag: wie is het beste in staat om dit plan uit te voeren?

Ben je dit helemaal zelf of neem je toch liever een professionele partij in de arm? Bijvoorbeeld voor advies, of om álles voor je te laten doen? Door de volgende vier vragen te beantwoorden kun je daar een idee van krijgen.

Lees ook: Tool: Wat voor soort belegger ben je eigenlijk?

1. Heb ik voldoende kennis en ervaring?

Kijk kritisch naar jezelf en beoordeel of je over voldoende kennis en/of ervaring beschikt om je plan succesvol uit te voeren.

Heb je dit niet, dan kun je investeren in opleidingen en beginnen met ervaring op te doen, of je kunt overwegen de hulp van een professionele partij in te roepen.

2. Heb ik voldoende tijd om mijn portefeuille te beheren?

Om succesvol zelf te kunnen beleggen moet je investeren in het opzetten van een gedegen beleggingsstrategie om je doelen te behalen.

Daarnaast moet je periodiek - afhankelijk van de vraag of je bijvoorbeeld actief of passief belegt - je portefeuille te onderhouden. Dit vergt tijd - kun je dat ervoor vrijmaken?

3. Heb ik voldoende inzicht in de mogelijke risico's en verwachte rendementen?

Kun je een goed oordeel vormen over de verwachte risico's en rendementen van een eigen beleggingsstrategie? Zo niet, investeer dan in een opleiding of cursus, vraag om advies of besteed het beleggen uit.

4. Kan ik voldoende rationeel beleggingsbeslissingen nemen?

In de praktijk blijken emoties een grote rol te spelen bij beleggingsbeslissingen, vooral als de koersen erg beweeglijk zijn. Onderzoek hiernaar, ook wel behavioural finance genoemd, lijkt dat te bevestigen.

Veel beleggers behalen teleurstellende resultaten, omdat de beslissingen niet altijd rationeel zijn. Hoe reageer je op een koersdaling van 15%, 25%, of misschien wel 50%? Ben je dan in staat om nog de juiste beslissingen te nemen?

Lees ook: Carl Richards: belegger, dit is het moment om te oefenen

In gesprek met een vermogensbeheerder

Misschien weet je na het beantwoorden van bovenstaande vragen precies hoe je plan uitgevoerd moet worden, maar kan ook best zijn dat je twijfelt. Dat is helemaal niet raar.

Als je twijfelt of je zelf wel de geschikte persoon bent om te beleggen, dan kan het nuttig zijn om gewoon eens in gesprek te gaan met een beleggingsadviseur of vermogensbeheerder.

Houd er wel rekening mee dat dit geld kost. Gemiddeld zijn de directe kosten van een vermogensbeheerder bijvoorbeeld zo'n 0,5% - 1,5% (afhankelijk van het inlegbedrag en type vermogensbeheerder).

Deze kosten gaan altijd ten koste van je rendement. Weegt dat op tegen de tijdsbesparing, het gemak en de expertise die een professional je kan bieden? Of wil je toch liever zelf beleggen? Check in dat geval deze tips voor een goede start.

Lees ook: Zo vergelijk je de kosten van vermogensbeheerders

Beginnende belegger, bereid je goed voor

Met een goed doordacht beleggingsplan en een heldere keuze of je het zelf gaat doen of niet, kun je op zoek gaan naar een geschikte broker, beleggingsadviseur of vermogensbeheerder.

Te vaak zien we beginnende beleggers die verleid worden door een reclame van een vermogensbeheerder of broker en zomaar hun geld ergens in stoppen, in de hang naar meer rendement.

Uit ervaring weet ik dat dit tot teleurstellingen leidt. Een goede voorbereiding is zeker bij beleggen het halve werk. Neem er dus de tijd voor!

Lees ook: Beleggen? Goed idee, maar ga niet over één nacht ijs.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›