IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo kun je je studerende kind fiscaal voordelig steunen

Het collegejaar is weer begonnen. Een cliënt met een studerend kind stelde mij de vraag: hoe zit het met de bijdrage die ik aan mijn kind geef? Kan ik hem zo maar iets schenken, fiscaal gezien?

Een goede vraag, zeker nu de basisbeurs is afgeschaft. Het Nibud schreef al dat het voor een studerend kind daardoor lastig wordt om niet te lenen.

Misschien wil je als ouder een bijdrage doen. Maar hoeveel kun je je zoon of dochter eigenlijk geven zonder dat er schenkbelasting betaald hoeft te worden?

Lees ook: Vijf dingen die je over het leenstelsel moet weten

Hoeveel mag je jaarlijks schenken?

Het standaardbedrag dat je vrijgesteld mag schenken is 5.277 euro (2015). Je kunt dat bedrag jaarlijks schenken aan je kind, zonder dat daarvoor aangifte schenkbelasting gedaan hoeft te worden.

Is je studerende kind 18 jaar of ouder, dan kun je in één kalenderjaar vrijgestelde schenkingen geven tot een bedrag van 25.322 euro (2015). Van deze schenkingsvrijstelling kan maar één keer gebruik worden gemaakt.

Let op: die vrijstelling van 5.277 euro is daarnaast dan niet mogelijk. En het is bij een verhoogde schenking van belang om vóór 1 maart van het jaar daarop aangifte te doen.

Checklist: Hoeveel kan ik belastingvrij schenken?

Schenkingen voor dure studies

Voor schenkingen voor dure studies kun je zelfs in één kalenderjaar maximaal 52.752 euro (2015) vrijgesteld schenken.

Een dure studie is een studie die meer dan 20.000 euro per jaar kost, exclusief levensonderhoud. Om van deze vrijstelling gebruik te mogen maken moet je naar de notaris: de schenking moet notarieel worden vastgelegd.

De akte moet voldoen aan bepaalde voorwaarden. Er moet onder andere in staan dat de schenking vervalt als het bedrag niet binnen twee jaar na het jaar van schenking aan de studie is besteed. Het is daarom belangrijk om bonnetjes en afschriften te bewaren, om mee aan te kunnen tonen dat de schenking inderdaad is gebruikt voor de studie.

Lees ook: Studenten, leen zoveel mogelijk!

De schenking splitsen

Wil je je kind zowel een bedrag geven dat bedoeld is voor de studie als een bedrag dat vrij te besteden is? Dan kun je het vrijgestelde bedrag van 52.752 euro splitsen.

Doe dan in één kalenderjaar een gewone verhoogde vrijgestelde schenking (die van maximaal 25.322 euro) en de vrijgestelde studieschenking (en dan tot maximaal 27.432 euro).

Lees ook: Suus Segers: "Als ze achttien is, is al het geld voor haar"

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›