IEXGeld

Dossiers

Profiel

Laat te veel ingelegde lijfrentepremie terugstorten

Heb je een lijfrenteverzekering of een lijfrentebankspaarrekening waar je geld op stort? Je kunt deze inleg, de lijfrentepremie, gebruiken als aftrekpost bij je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting.

Die inleg is alleen aftrekbaar als je aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt én aftrekruimte - jaarruimte of reserveringsruimte - hebt.

Lees ook: Gebruik je lijfrente-inleg als aftrekpost bij de belastingaangifte

Teveel inleggen kost geld

Meer inleggen dan je volgens die jaar- of reserveringsruimte kon doen mag dus wel, maar je kunt vervolgens niet het gehele bedrag aftrekken bij de belastingaangifte.

En als je je bij elkaar gespaarde lijfrentekapitaal om laat zetten in een uitkering, ga je er inkomstenbelasting over betalen. Over het totale uitkeringsbedrag, óók als je niet alles hebt kunnen aftrekken gedurende je opbouwjaren.

Lees ook: Ken jij de spelregels van je lijfrentepolis?

Saldoverklaring: niet de meest ideale manier

Je gaat dus belasting betalen over een bedrag dat je zelf hebt gespaard en waarvoor je geen fiscaal voordeel hebt gekregen. Zonde!

Nou kun je bij de Belastingdienst een saldoverklaring aanvragen, waarmee je ervoor kunt zorgen dat je tegen de tijd dat je de uitkering krijgt geen belasting over het teveel ingelegde bedrag ervan hoeft te betalen.

Maar dat kan maar tot een maximum van 2.269 euro per opbouwjaar en bovendien kan het zijn dat je moet bewijzen dat je het teveel ingelegde bedrag echt niet als premie hebt afgetrokken.

Natuurlijk moet je er ook nog voor zorgen dat je tegen de tijd dat je de uitkering krijgt niet bent vergeten dat je ooit teveel hebt ingelegd.

Lees ook: Laat je je lijfrente uitkeren door een bank of door een verzekeraar?

Inleg terug laten storten

Sinds kort is er nog een andere manier om te voorkomen dat je straks inkomstenbelasting moet betalen over een bedrag dat je nooit hebt kunnen aftrekken.

Als je bij de inspecteur van de Belastingdienst een verklaring geruisloze terugstorting aanvraagt, kun je de verzekeraar of bank geld laten terugstorten van een geblokkeerde lijfrenteverzekering of lijfrente-bankspaarrekening, zonder dat dit fiscale gevolgen heeft.

Dit geldt voor betalingen die zijn of worden gedaan voor 31 december 2016. Uiteraard moet je een teruggestort bedrag vervolgens wel weer optellen bij je vermogen in box 3. Hier kun je meer over deze regeling lezen.

Check ook: Ik heb te veel lijfrentepremie ingelegd. Hoe werkt dit nu met de belasting?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›