IEXGeld

Dossiers

Profiel

Besparen op afronden: betaal soms met pin en soms cash

Alle kleine beetjes helpen, daar draait In the pocket om. De rubriek met kleine - en soms wel héél kleine - bespaartips.


Per 1 september 2014 is de afrondingsregel in Nederland ingevoerd. Dit betekent dat een winkelier bij contante betalingen de bedragen mag afronden naar beneden of naar boven. Betaal je met je pin, dan worden de bedragen overigens niet afgerond.

Sindsdien geven winkels dus ook geen 1 en 2 eurocentmunten meer terug, maar je mag er nog wel mee betalen (het afgeronde bedrag dan). De muntjes zijn namelijk niet officieel afgeschaft.

Volgens De Nederlandsche Bank zijn de prijzen door het afronden overigens niet hoger geworden, omdat er evenveel kans is dat een bedrag naar beneden wordt afgerond als naar boven. Als jij het gevoel hebt dat de bedragen wel heel vaak in jouw nadeel worden afgerond, zorg er dan zo voor dat je altijd het gunstigste bedrag betaalt (jouw afrondingswinst). 

Lees ook: Je eigen boodschappentas is geld waard

Pin én cash

Zorg dat je altijd als je boodschappen gaat doen voldoende cash én je pinpas bij je hebt. Afhankelijk van het bedrag voordat het wordt afgerond betaal je met je pin of cash:

  • Bedragen die naar beneden worden afgerond betaal je cash (die eindigen op 1, 2, 6 en 7). Dan heb je het 0,01 of 0,02 afrondingswinst. Het bedrag wordt immers naar beneden afgerond dus die 0,01 of 0,02 euro wordt in mindering gebracht op je totale rekening.

  • Bedragen die naar boven worden afgerond betaal je met je pin (die eindigen op 3, 4, 8 en 9). Pinbetalingen worden namelijk niet afgerond, dus hier heb je ook 0,01 of 0,02 euro afrondingswinst, die je als je cash zou afrekenen wel moet betalen. 

Een rekenvoorbeeld

Je doet eerst boodschappen bij de slager voor 6,88 euro, die betaal je met je pinpas (dus exact 6,88 euro). Daarna ga je naar de bakker, waar de rekening 3,32 is. Die betaal je cash en betaalt dus maar 3,30 euro. Bij de supermarkt doe je nog boodschappen voor 12,56 euro. Dat betaal je weer met je pin.

Totale afrondingswinst is: 0,02 + 0,02 + 0,01 = 0,05 euro.

Het lijkt niets, maar stel dat je drie of vier keer per week boodschappen doet, dan loopt je winst op tot 7,80 of 10,40 euro per jaar. En dan gaat dit alleen nog over je boodschappen. Afrondingswinst is bij élke aanschaf te behalen.

Lees ook: Gratis boeken lezen doe je zo

Vaak shoppen

Voor deze In the Pocket is het dus gunstig om heel vaak boodschappen te doen en dan niet alles bij één winkel aan te schaffen. Let dan wel weer op dat je niet meer koopt, dan je nodig hebt.

Lees ook: Gooi geen voedsel meer weg en bespaar 150 euro

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›