IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vier manieren om je spullen online te verkopen

Heb je nog spullen liggen waar je niks meer mee doet en waar je zelfs wel van af wilt? Het kan lonen om ze online te verkopen. Dit zijn vier mogelijkheden: een marktplaats, een veiling, via je eigen webshop of op sociale media.

1. Een marktplaats

Misschien denk je in eerste instantie aan een platform als Marktplaats of Speurders om je spullen te verkopen. De grootste verschillen tussen de twee zijn vooral de kosten en het bereik.

Voor advertenties op Marktplaats betaal je bijvoorbeeld soms tot wel 35 euro voor het verkopen van je motor of tot 150 euro voor het te koop zetten van je woning. Bij Speurders zijn die kosten er niet, maar wordt je advertentie mogelijk minder vaak bekeken dan wanneer je deze op Marktplaats zet.

Wil je iets specifieks verhandelen, zoals een auto of een concertkaartje, dan kun je terecht op gespecialiseerde sites als Autoscout24 of Ticketswap. Deze laatste site rekent 5% van de verkoopprijs.

Bol.com biedt ook een eigen marktplaats om spullen te verkopen. De kosten daarvan kunnen echter oplopen. Bol.com rekent een servicebijdrage van bijna twee euro per tweedehands artikel. Daarnaast is er een bemiddelingsbijdrage bestaande uit één tot drie euro per verkocht artikel, plus 15% van de verkoopprijs. De kosten kunnen oplopen tot vijftien euro, exclusief de kosten voor verzending.

2. Veiling

Je kunt ook besluiten om je spullen online te veilen. Deze manier van verkopen vertoont in de eerste instantie veel gelijkenissen met de eerder genoemde manier, maar er zijn wezenlijke verschillen.

Mensen kunnen niet lager bieden dan de startprijs die jij hebt aangegeven. Daarnaast is een bod bindend, dus als er op je product wordt geboden dan is de hoogste bieder verplicht om het product af te nemen.

Andersom geldt hetzelfde: je bent verplicht om het object aan de hoogste bieder te verkopen. Ook geldt er bij veilingen een aanbiedingsduur, waarbij je product aan het einde van de veiling van de site wordt verwijderd.

Bij eBay is de aanbiedingsduur bijvoorbeeld maximaal tien dagen. Het is wel mogelijk het object opnieuw te veilen. Op eBay kost het tussen de 0,10 en 0,50 euro om een product aan te bieden en als je het verkoopt rekent de veilingsite 4% verkoopcommissie over het eindbedrag, tot een maximum van vijf euro.

3. Eigen webshop

Wil je structureel (en veel) spullen verkopen, dan kan het lonen om je eigen webshop op te zetten. Daar komt wel wat bij kijken, meer dan bij het verkopen van spullen via een marktplaats of veilingsite. Ga daarom eerst deze stappen na om je online boetiekje klaar te maken voor bezoek.

Lees ook: Zo zet je een eigen webshop op

4. Sociale media

Ook op sociale media zoals Facebook kun je proberen je spullen te slijten. Aan vrienden, familie of andere volgers.

Je vindt er speciale groepen waar je spullen te koop kunt aanbieden. Het platform is in de Verenigde Staten een test begonnen om het kopen en verkopen van objecten makkelijker te maken en rolt nieuwe functies hieromtrent langzaam wereldwijd uit.

In Nederland zijn de nieuwe verkoopfuncties al (deels) beschikbaar. In de Facebook-groepen kun je individuele objecten toevoegen met een prijs en een ophaallocatie. Je kunt de status beschikbaar of verkocht toewijzen aan het product. De betalingen lopen overigens nog niet via Facebook, maar het lijkt er op dat dit er wel aan zit te komen.

Het is ook mogelijk om een Facebook-winkeltje beginnen. Daar kun je verschillende apps voor gebruiken, waarmee je je assortiment beschikbaar maakt op Facebook. Apps als Ecwid en Shoptab helpen je hierbij. De basisversies van dit soort applicaties zijn vaak gratis, maar je betaalt een maandelijks bedrag wanneer je bepaalde extra functionaliteiten nodig hebt.

Lees ook: Vier dingen om op te letten als je online iets koopt

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›