IEXGeld

Dossiers

Profiel

Niet tevreden met je salaris? Onderneem actie!

Ben je niet tevreden met je huidige salaris? Dan is het misschien tijd om actie te ondernemen. Maar dit moet je natuurlijk niet onvoorbereid doen. Dit zijn negen tips om je te helpen dat betere salaris ook daadwerkelijk te krijgen.

Check ook: Zo haal je het onderste uit de kan tijdens je salarisonderhandeling

1. Weet hoeveel je waard bent

Het is belangrijk om te onderzoeken hoe jouw werk wordt beloond bij andere werkgevers en hoeveel geld werknemers in jouw sector verdienen. Dan weet je welk bedrag reëel is om te vragen. Om dit te checken kun je bijvoorbeeld de tool van Loonwijzer gebruiken.

2. Onderzoek wat je baas van je verwacht

Hoe maak je je baas tevreden en zorg je ervoor dat hij de vraag om een hoger salaris positief beantwoordt? Dan moet je eerst weten wat je baas van je verwacht. Vraag daarom een gesprek aan met hem of haar en kom erachter wat hij ziet als uitstekend werk en hoe je het maximale kunt verdienen in jouw baan. Schrijf dat vervolgens op en geef je baas een kopie daarvan.

3. Houd bij wat je bereikt hebt

Je baas of leidinggevende is erg druk met van alles en nog wat, dus hij of zij kan onmogelijk bijhouden wat jij op dagelijkse basis allemaal doet en bereikt. Daarom is het goed om precies bij te houden wat je doet en welke doelen je hebt bereikt voor het bedrijf.

4. Plan een gesprek met je baas

Laat je baas weten dat je een gesprek met hem wil hebben over jouw carrièregroei, zodat jullie allebei de tijd hebben om het gesprek voor te bereiden. Het is handig om dit gesprek te plannen als je baas niet al te druk is en nadat je net iets succesvol hebt afgerond.

5. Oefen de onderhandeling

Schrijf op wat je precies wilt gaan zeggen. Het kan goed zijn om de onderhandeling te oefenen met een vriend of familielid die goed kan onderhandelen. Let er wel op dat alles wat je zegt niet moet overkomen alsof je het van te voren hebt bedacht.

6. Wees duidelijk, maar niet agressief

Zeg duidelijk hoeveel meer je wilt gaan verdienen en onderbouw dat, maar met agressiviteit bereik je niks. Breng je wens beheerst.

7. Vraag om aanbevelingen

Je staat veel sterker in de onderhandelingen als een aantal collega's jouw werk aanbeveelt bij de baas. Dat hoeft niet op overdreven manier te gebeuren, maar het is goed als je baas ook van een ander hoort dat jij echt van toegevoegde waarde bent.

8. Kom niet met zielige verhalen

Het is niet slim om over persoonlijke problemen te beginnen. Dus vertel je baas niet dat je je hypotheek niet kunt betalen of dat je een salarisverhoging nodig hebt om andere persoonlijke uitgaven te kunnen betalen.

9. Zet de salarisverhoging op papier

Bij sommige werkgevers is een mondeling akkoord genoeg, maar bij de meeste werkgevers zijn mondelinge akkoorden waardeloos. Als je een salarisverhoging krijgt moet je het gelijk op papier zetten.

Lees ook: Carrièrekeuzes: wat er fout gaat en hoe je het weer fikst

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›