IEXGeld

Dossiers

Profiel

Geen idee hoeveel geld je nodig hebt om je doel te bereiken? Maak een schatting.

Hoeveel geld denk je dat je nodig hebt als je over tien jaar met pensioen zou gaan? Of over twintig jaar? Of over dertig jaar?

Heb je daar eigenlijk wel een idee van, een gevoel bij? Nee? Dan kan het zijn dat een van de volgende twee dingen gebeurt:

  • Je doet helemaal niets. Want als je niet precies weet hoeveel je nodig hebt, hoe kun je er dan voor sparen of beleggen?
  • Je probeert het te berekenen met allerlei moeilijke formules en je blijft maar doorrekenen met de rekenmachine in je hand, tot je er hoofdpijn van krijgt.

Ik ben geen liefhebber van deze twee opties. Dus geef ik je graag een derde denkpiste: waarom probeer je niet gewoon een ruwe inschatting te maken, op basis waarvan je vervolgens aan de slag gaat?

Maak een ruwe schatting

Kijk, voor sommige doelen - zoals een vakantietrip - kun je tot op de cent nauwkeurig berekenen en budgetteren wat het zal kosten. Dus je weet waar je voor spaart, je maakt een budget en gaat op vakantie. Doel bereikt!

Maar wat als je wensen en doelen wat verder weg liggen of minder tastbaar zijn? Dan ga je gewoon uit van een aantal aannames en start je met beleggen op basis van hetgeen je inschat.

Ja, ik weet dat het misschien wat vreemd klinkt, aannames doen of ruwe schattingen maken over geld. Maar blijf nog even bij me en lees verder.

Antwoord op drie vragen

Ik denk dat je moet werken met een soort stappenplan. Probeer antwoord te krijgen op volgende drie vragen:

  1. Wat is je doelstelling?
  2. Wanneer wil je dit bereiken?
  3. Hoeveel denk je dat het zal kosten?

Ik wil benadrukken dat je de doelstelling zo concreet mogelijk moet benoemen. Ook al is het getal zelf misschien een aanname of ruwe inschatting. Want hoe concreter je bent, hoe beter je een inschatting van de kosten kunt maken.

Zo klinkt een wens als financiële zekerheid erg goed, dat wil iedereen. Maar het zal lastig zijn om daar een realistisch getal op te plakken. Om het concreter te maken raad ik klanten dan aan eerst een buffer aanleggen als doel te nemen.

Veel mensen voelen zich prettig bij een buffer waarmee ze hun totale uitgaven zes maanden kunnen betalen, anderen vinden drie maanden prima. Alleen jijzelf weet welk bedrag voor jou een gevoel van rust en zekerheid geeft.

De belangrijkste conclusie is dan dat je hiermee een concreet getal te pakken hebt. En dat je dus aardig goed weet wat je moet doen en hoeveel je nodig hebt om het doel te bereiken.

Zo nu en dan wat aanpassen

Het is gewoon beter om iets te doen op basis van wat aannames, dan helemaal niets. Of om maar rond te blijven lopen met een calculator in je hand.

Houd er wel rekening mee dat je er gedurende het proces voor zorgt dat je enigszins flexibel bent. Life will happen, je leven verandert en dat betekent dat je zo nu en dan wat moet aanpassen. Gelukkig zijn die aanpassingen makkelijker te doen als je uitgaat van een schatting. Als je geobsedeerd bent door dat ene juiste getal is dat een stuk lastiger.


Het nieuwste boek van Carl Richards met 20% korting!

Onlangs verschenen in de Verenigde Staten: The One Page Financial Plan, het nieuwste boek van Carl Richards.

Op 30 juni verschijnt dit boek in Nederland, onder de titel Eenvoudig en slim omgaan met je geld. Als IEXGeld-lezer kun je het nu alvast bestellen met 20% korting. Gebruik dan kortingscode IEXGELD.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›