IEXGeld

Dossiers

Profiel

Weet je wat de nieuwe pensioenregels voor jou betekenen?

Pensioen is niet echt top of mind bij de meeste mensen. Zelfs de directeur van de pensioenfederatie gaf nog niet zo lang geleden aan dat hij eigenlijk niet weet hoeveel pensioen hij later zal krijgen. Een bijzondere uitspraak voor iemand die de vertegenwoordiger van pensioenfondsen is.

Minder pensioenopbouw

Ik neem toch aan dat de directeur van de pensioenfederatie op de hoogte is van het feit dat hij boven een inkomen van 100.000 euro sinds 1 januari 2015 geen pensioen meer opbouwt?

En nu weet ik niet wat zo'n man verdient, maar het zou best eens boven die ton uit kunnen komen.

De nieuwe regels hebben toch aardig wat invloed op de hoogte van zijn pensioen. De nieuwe regels zouden hem zo een verschil op kunnen leveren van 25.000 euro bruto per jaar. Tenzij zijn werkgever een aanvulling voor hem heeft geregeld, bijvoorbeeld in de vorm van een nettopensioenregeling.

Maar hoe zo'n regeling er uitziet en hoeveel dat oplevert is nogal een verrassing als je niet geïnteresseerd bent in je pensioenregeling.

Lees ook: Je pensioenopbouw: dit verandert er vanaf 2015

Jaarlijks overzicht: het UPO

Natuurlijk krijgt iedereen een jaarlijks overzicht van het opgebouwde pensioen. We noemen dit het Uniform Pensioenoverzicht (UPO).

Elke pensioenverzekeraar moet op dezelfde manier de cijfertjes op zo'n overzicht presenteren, zodat je gemakkelijk het pensioen dat je hebt opgebouwd bij verschillende werkgevers op kunt optellen. Op die manier krijg je snel overzicht.

Maar helaas blijkt in de praktijk dat ook het UPO slecht gelezen en begrepen wordt. En in het verleden is gebleken dat er regelmatig fouten in UPO's voorkwamen.

Check ook: Stappenplan: zo bereken je je pensioentekort

Pensioen 1-2-3

Om werknemers beter te informeren over hun pensioenregeling gaan pensioenfondsen en verzekeraars vanaf 2016 nog meer informatie verstrekken.

Dit wordt zoveel mogelijk online gedaan, via het Pensioen 1-2-3. In drie stappen wordt dan inzicht in de pensioenregeling gegeven en er zijn antwoorden op vragen als:

  • Wat biedt mijn pensioenregeling wel en niet?
  • Hoe wordt mijn pensioen opgebouwd?
  • Welke keuzes heb ik?
  • Hoe zeker is mijn pensioen?
  • Welke kosten maakt mijn pensioenuitvoerder?
  • Wanneer moet ik in actie komen?

Tijd genoeg om je pensioen te regelen

Eén van de redenen dat werknemers niet heel erg bezig zijn met pensioen en de nieuwe pensioenregels is dat gedacht wordt dat er toch nog wel genoeg tijd is om het te regelen.

Dat is in veel gevallen ook wel zo. Als je nog een jaar of dertig te gaan hebt voordat je met pensioen gaat, kun je zelf best een aanvulling op je pensioen gaan regelen als blijkt dat je te weinig pensioen opbouwt. Bijvoorbeeld via lijfrentesparen of door (maandelijks) te beleggen.

Maar niet iedereen heeft straks nog genoeg tijd of middelen om dat te doen. Het beste is daarom om er gewoon zo snel mogelijk mee te beginnen. Het is echt niet fijn als straks blijkt dat je niet voldoende hebt opgebouwd.

Check ook: Lijfrente of banksparen? Dit zijn de verschillen.

Maar vergeet je nabestaandenpensioen niet

En wat veel mensen zich niet realiseren is dat een goede pensioenregeling niet betekent dat er een goed nabestaandenpensioen is.

Neem de moeite maar eens en pak je UPO er bij. Binnen drie minuten zie je dan wat je partner aan inkomen overhoudt als jij er niet meer bent. Best een kans dat het te weinig is om van rond te komen.

Misschien heb je voor je eigen pensioen nog genoeg tijd om iets te regelen, maar het kan ook verstandig zijn om op korte termijn een extra risicoverzekering te sluiten die uitkeert als jij komt te overlijden. Een overlijdensdekking van 100.000 euro gedurende dertig jaar kost nu, voor een 35-jarige man, nog geen tien euro per maand.

Check ook: Het partnerpensioen is niet standaard geregeld. Ga er mee aan de slag.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›