IEXGeld

Dossiers

Profiel

Toeslagen, subsidies, belastingvoordelen: weet je eigenlijk wel waar je recht op hebt?

Jaarlijks blijven miljoenen euro's liggen omdat mensen zoals jij en ik niet weten dat we er recht op hebben.

Maak je slim gebruik van alle uitkeringen, toeslagen, particuliere subsidies, tegemoetkomingen, verlofregelingen, aanvullende inkomensregelingen, subsidies en belastingvoordelen? Of heeft alleen je buurman dat geluk en ben je slechts aan het meebetalen?

Ook al is de sociale zekerheid in Nederland en stuk minder dan tien jaar geleden, er zijn nog genoeg regelingen over en het kan zomaar zijn dat er eentje bijzit waarvoor je in aanmerking komt. Ben je bijvoorbeeld minder gaan verdienen doordat je minder overwerkt? Dan heb je nu misschien wél recht op zorg- of huurtoeslag.

Lees ook: Toeslagen in 2015, de veranderingen in het kort

Een boekje met wetten

Hoe kom je er achter of je geen sommetjes geld laat liggen zonder een dure adviseur te hoeven raadplegen of een financiële studie te moeten volgen? Gelukkig zijn er handige hulpmiddelen.

Zo geeft Kluwer twee keer per jaar een heel handzaam boekje uit: De Kleine Gids voor de Nederlandse sociale zekerheid. Het boekje loopt de belangrijkste sociale zekerheidswetten op een overzichtelijke manier langs, in enkele pagina’s per wet.

In het boekje staan dus geen ellenlange wetsteksten of verwijzingen naar jurisprudentie, maar een heldere uitleg van de werking, de strekking en de uitvoering van de wet.

Check ook: Belastingtoeslagen: spaar ze allemaal!

Verandert er iets in je leven?

Wie geen zin heeft geld te spenderen aan een boekje, kan surfen naar de website van de Belastingdienst. Hier is snel te zien of je in aanmerking komt voor diverse toeslagen.

Onder het kopje Verandert er iets in uw leven? kun je aangeven of dat zo is en wat dan. Vervolgens toont de site de mogelijkheden. Krijg je bijvoorbeeld een kind? Dan kom je wellicht in aanmerking voor bepaalde heffingskortingen, het kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag. Met je DigiD bij de hand kun je direct toeslagen aanvragen.

Ook biedt de Belastingdienst veel nuttige informatie over diverse thema's op het gebied van werk, auto, woning en gezondheid. Je kunt hier veel uitleg vinden over allerlei aftrekposten.

Lees ook: Belastingtoeslagen: spaar ze allemaal!

Zeventig regelingen

Tenslotte biedt de site Recht op Geld inzichtelijke informatie. De site ­- een particulier initiatief - gaat uit van de burger en niet, zoals veel overheidswebsites, van de regeling. Dat is erg prettig.

Handig is de Rechtopgeld-test: door enkele eenvoudige vragen te beantwoorden (over leeftijd, arbeidssituatie, inkomen en de samenstelling van het huishouden) wordt snel duidelijk welke regelingen, toeslagen en verloven van toepassing zijn.

Op de website staan meer dan 70 regelingen. Ook wordt aangegeven waar officiële informatie over de regelingen te vinden is en hoe het aanvragen ervan werkt.

Check ook: Met verlof gaan: het kan vaker dan je denkt

Met de bovenstaande praktische hulpmiddelen maak je de kans erg klein dat je regelingen over het hoofd ziet. Even uitzoeken dus. Het zou toch jammer zijn als je die paar leuke financiële voordelen misloopt?

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›