IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wordt de maximale hypotheek nóg lager?

Als je nú een hypotheek gaat afsluiten kun je 103% van de waarde van de woning lenen.

Dat percentage wordt door de loan-to-value-regeling ieder jaar lager, tot aan 2018: dan is de maximale hypotheek 100% van de woningwaarde.

Maar als het aan het Financieel Stabiliteitscomité (FSC) ligt daalt het ná 2018 nog verder, uiteindelijk tot 90% in 2028. Dat staat in een adviesrapport dat het comité vandaag richting Tweede Kamer stuurt.

Check ook: Je maximale hypotheek wordt lager. Dit verandert er.

Veel meer eigen geld inbrengen

Die 90%-limiet moet voorkomen dat tijdens een volgende woningmarktcrisis grote groepen huiseigenaren met ernstige restschulden te maken krijgen, schrijft de Volkskrant.

Als het doorgaat moet je een veel groter deel van de woningwaarde (plus eventuele bijkomende kosten zoals kosten koper), zelf bij elkaar hebben gespaard voordat je een huis kunt kopen.

Hypotheekadviseur en IEXGeld-columnist André van Luijk licht toe: "Het betekent onder andere dat mensen die nu jong zijn hard moeten sparen. Als je nu 15 jaar bent en je wilt op je 28e een huis van 200.000 euro kopen, dan moet je tegen die tijd 28.000 euro hebben gespaard."

Check ook: Je wilt verhuizen, maar je huis staat onder water. Dit zijn je opties.

Het advies krijgt veel kritiek

Het idee wordt niet aan alle kanten met open armen ontvangen. Zo zet het Centraal Planbureau (CPB) er vraagtekens bij. Omdat de maatregel starters treft kan er vraaguitval ontstaan en dat kan weer tot een daling van de huizenprijzen leiden.

Enkele reacties op Twitter:

Ook makelaarsvereniging NVM en Vereniging Eigen Huis staan er niet bepaald om te springen. RTL Nieuws schrijft dat DNB zelf ook wel een aantal negatieve effecten van de maatregel ziet, maar dat die volgens DNB-president Klaas Knot niet opwegen tegen de voordelen ervan.

Lees ook: Staan de sterren nu het gunstigst voor starters op de woningmarkt?

De politiek bepaalt, maar lijkt niet erg enthousiast

Omdat het om een advies van de FSC gaat is niet gezegd dat het er daadwerkelijk van gaat komen. Uiteindelijk beslist de politiek daarover. En die lijkt niet zo héél enthousiast.

Z24 schrijft dat het kabinet in de huidige regeerperiode in elk geval niet meer gaat sleutelen aan de hypotheekregels. Meer over de meningen van de politieke partijen lees je hier en hier. Wordt vervolgd! Voor nu zijn we benieuwd: hoe denk jij over dit idee?

Check ook: Je maximale hypotheek wordt (nog) lager

Lees ook:

Nationaal Koopstartfonds is sigaar uit eigen doos

Starters op de woningmarkt kunnen na de zomer iets gemakkelijker een hui... Lees verder ›