IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wil je net als Wesley en Yolanthe trouwen in het buitenland? Lees dit dan even.

De ring om de vinger van de liefde van je leven doen in een prachtig dorpje in Italië. Of trouwen op het strand van Bali, met de ondergaande zon op de achtergrond.

Huwen in het buitenland, het is de grote droom van veel stellen. Denk jij er ook over om dat te gaan doen?

Het kan voor een paar duizend euro tot zo gek als je het zelf wilt maken, vertelt Naomi Vlietman van Weddingfairy, die voor Nederlandse stellen bruiloften over de grens organiseert.

Het hangt volledig van je eigen wensen af. "Een huwelijk in het buitenland kost gemiddeld zo'n 20.000 euro. Maar als je tientallen mensen naar Hawaii laat vliegen en hun overnachtingen betaalt dan wordt het natuurlijk een stuk duurder."

Lees ook: Checklist: lees dit als je je bruiloft gaat regelen

Je kunt niet overal voor de wet trouwen

Als je in een ander land in het huwelijksbootje wilt stappen moet je meer regelen dan alleen een paar vliegtickets en een hotel. Er is een aantal dingen waar je goed op moet letten, even los van de vraag wie je allemaal wilt uitnodigen en wat je gasten zelf moeten bekostigen.

Zo kun je op sommige prachtige bestemmingen - zoals Frankrijk - als Nederlander niet voor de wet trouwen, zegt Vlietman. In bijvoorbeeld Italië of Indonesië is het wél mogelijk om als Nederlander voor de wet te huwen. Het verschilt dus per land, dat moet je goed uitzoeken.

Lees ook: Checklist: trouwen onder huwelijkse voorwaarden?

Naar de gemeente met een tolk

En stel dat je dan voor Italië kiest - is het wettelijke gedeelte dan snel geregeld? Niet per se. Vlietman: "Je moet dan naar de gemeente met een tolk of iemand die goed Italiaans spreekt. Daar moet je laten weten wie je getuigen zijn en de kopieën van hun paspoorten overhandigen."

"Daarnaast heb je in Italië weinig plekken waar je voor de wet kunt trouwen. Vaak gebeurt het op het stadhuis en wordt het door de burgemeester gedaan. Maar dat is niet heel persoonlijk."

Je moet ook veel papierwerk regelen. En bij thuiskomst moet je naar je eigen gemeente om je huwelijk in te schrijven. Daarnaast moet je naar de notaris als je onder huwelijkse voorwaarden wilt trouwen (bij huwen onder gemeenschap van goederen hoeft dat niet).

Lees ook: Dit zijn de rechten en plichten binnen jullie huwelijk

Alleen de ceremonie over de grens

Al met al kost het wat extra werk als je in het buitenland gaat trouwen. "Wat veel bruidsparen daarom doen is in Nederland voor de wet trouwen en dan in het buitenland een mooie - symbolische - ceremonie houden," zegt Vlietman.

Het scheelt papierwerk, je kunt dan trouwen waar en door wie je wilt en bij een eventuele scheiding is het ook makkelijker - al ga je er nu natuurlijk niet van uit dat jullie uit elkaar zullen gaan.

Kortom: als je heel graag voor de wet in het buitenland wilt trouwen is dat heus te regelen, maar je moet er wel rekening mee houden dat er aardig wat extra werk en tijd in gaat zitten.

Nog meer om voor te bereiden

Wat je sowieso moet doen, of je nou voor de wet of puur ceremonieel in het buitenland gaat trouwen, is kijken naar het weer in het land waar je wilt trouwen, tipt Vlietman. "Is het daar ook zomer als het hier zomer is, of zitten ze dan in het regenseizoen?"

En tot slot kun je ervoor kiezen een verzekering af te sluiten voor de huwelijksdag. Dat klinkt misschien aantrekkelijk, zeker voor een bruiloft die net even iets anders is dan anders, maar het is niet altijd nodig. "Sommige dingen worden ook gewoon gedekt door een reisverzekering. Check dat dus eerst," zegt Vlietman.

Hier, op de website van Rijksoverheid, vind je meer informatie over trouwen en het buitenland.

Lees ook: Dit betaal je voor de mooiste dag van je leven

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›