IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo duur kan je budgetpolis uiteindelijk worden

Eind vorig jaar schreven we over budgetpolissen van zorgverzekeraars, die gemiddeld zo'n 7 euro per maand goedkoper zijn dan reguliere basisverzekeringen. Dat kan op jaarbasis aardig wat schelen.

Het verschil met gewone basisverzekeringen is dat je bij een budgetpolis gebruik moet maken van vooraf geselecteerde ziekenhuizen.

Doe je dat niet, dan kan het zijn dat je tot wel 50% van de gemaakte kosten zelf moet betalen (het eigen risico even daargelaten). En ja, dan wordt goedkoop duurkoop.

Lees ook: Die budgetpolis kan uiteindelijk duur uitpakken

Extra kosten budgetpolis

Dat dit echt behoorlijk in de kosten kan lopen blijkt uit berekeningen van het Algemeen Dagblad en cijfers van zorgverzekeraars.

In 2014 hadden 328.000 Nederlands zo'n budgetpolis. Daarvan hebben ten minste 13.766 mensen gemiddeld 450 euro extra betaald, omdat bepaalde behandelingen niet door hun verzekeraar werden gedekt.

Het gaat bijvoorbeeld fout als je kiest voor het ziekenhuis dat het dichtste bij is, terwijl dat ziekenhuis geen afspraken heeft met je verzekeraar.


Bron: Wegwijs

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid vindt dat je een eigen verantwoordelijkheid hebt om jezelf op de hoogte te stellen van de eventuele consequenties.

Wel zijn zorgverzekeraars volgens haar verplicht goede informatie over hun polis te verstrekken. Immers: je moet wel weten waar je dan precies op moeten letten.

Check ook: Let hier op als je online verzekeringen vergelijkt

Budgetpolis: hier moet je op letten

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis gaf klanten in maart de mogelijkheid om nog over te stappen naar een gewone zorgverzekering. Wegwijs schrijft dat dit gebeurde na vele telefoontjes van geschrokken klanten, die ondanks alle waarschuwingen nog niet (volledig) bekend waren met de beperking.

Overstappen kan nu niet meer. Heb je zo'n polis afgesloten, dan zit je daar in elk geval tot en met het eind van het jaar aan vast. Let goed op en check de volgende punten, om te voorkomen dat je onnodig (nog meer) extra kosten maakt.

  • Check goed welke ziekenhuizen er in jouw pakket zitten en welke behandelingen worden vergoed. Check welke zorgverleners, ziekenhuizen en behandelingen bij je polis horen.

  • Bij sommige ziekenhuizen kun je wel terecht voor de ene behandeling, maar niet voor de andere. Ga er dus niet van uit dat je altijd, ongeacht de behandeling, naar dat ene ziekenhuis kunt gaan.

    Let op: dit kan lastig zijn om vooraf te checken. Want soms ga je naar een ziekenhuis zonder dat je vooraf weet wat je mankeert en welke behandeling je nodig zult hebben.

  • Let er op dat een zorginstelling of zorgverlener misschien wel een contract heeft met je zorgverzekeraar, maar dat het kan zijn dat dit contract niet geldig is bij jouw type zorgverzekering.

  • Als een arts je bewust naar één specifieke behandelaar stuurt, dan is volledige vergoeding wel op zijn plaats. Ook als die behandelaar geen contract heeft bij jouw zorgverzekeraar.

  • Dit geldt ook voor spoedeisende hulp. Heb je dit nodig, dan kun je in ieder ziekenhuis terecht.

  • Bij veel budgetpolissen ben je voor kraamzorg, bepaalde hulpmiddelen en medicijnen afhankelijk van een beperkt aantal leveranciers.

Lees ook: Besparen op je zorgverzekering? Betaal de premie direct voor het hele jaar.

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›