IEXGeld

Dossiers

Profiel

Scheiding in het vooruitzicht? Misschien moeten jullie een ouderschapsplan opstellen.

Willen jullie scheiden of het geregistreerd partnerschap beëindigen, en hebben jullie minderjarige kinderen? Dan moeten jullie samen een ouderschapsplan opstellen. Dit plan moet overhandigd worden aan de rechter, samen met het verzoek tot scheiding.

Je moet er in vastleggen hoe jullie allerlei zaken en situaties gaan regelen vanaf het moment dat jullie niet meer bij elkaar zijn. Onderwerpen die aan bod kunnen komen zijn de dagelijkse zorg, school, sport, medische zorg, vakantie, verjaardagen en financiën.

Lees ook: Hier heb je recht op als je gaat scheiden

Dit moet er minimaal in het plan komen te staan

In principe bepalen jullie zelf waarover jullie afspraken maken en wat je dan precies wilt vastleggen. Wel is er een aantal minimumeisen. Zaken die sowieso in het plan opgenomen moeten worden, zijn:

  • Hoe regelen jullie de zorg, de opvoeding en de omgang met de kinderen?
  • Hoe geven jullie elkaar informatie over belangrijke onderwerpen, zoals de schoolkeuze?
  • Hoe regelen jullie het met de kosten van de verzorging en de opvoeding?

Andere dingen die je kunt opnemen zijn bijvoorbeeld:

  • Wat zijn de regels als het gaat om bedtijden, huiswerk, straf?
  • Waarvoor heb je toestemming van de ander nodig?
  • Hoe verloopt het contact met grootouders, ooms en tantes, andere familieleden?

Lees ook: De kinderalimentatie op de schop: beide ouders moeten bijdragen.

Je kunt het plan online opstellen

Aan de slag? Jullie kunnen het ouderschapsplan zelf opstellen (een voorbeeld vind je hier). Op de website van Rechtwijzer kunnen jullie het plan online invullen. Het moet door jullie allebei worden ondertekend.

Het is niet verplicht om het ouderschapsplan vervolgens bij de notaris in een akte vast te laten leggen. Doe je dit wel, dan krijgt het plan een executoriale waarde. Dit betekent dat de gemaakte afspraken, bijvoorbeeld over de alimentatie, afgedwongen kunnen worden.

Check ook: Dit komt er bij co-ouderschap kijken

Wat als je er samen niet uitkomt?

Het is natuurlijk niet gezegd dat ieder stel even eenvoudig samen een ouderschapsplan opstelt. Best een kans dat jullie er met z'n tweeën niet uitkomen.

In dat geval kun je, rechtstreeks of via de rechter, naar een mediator stappen. Ook kun je een echtscheidingsdeskundige inschakelen. Hij of zij helpt jullie dan om tot een plan te komen dat zoveel mogelijk bij ieders wensen aansluit.

Als het ouderschapsplan aan de eisen voldoet en jullie het met elkaar eens zijn, dan kan de echtscheiding worden uitgesproken, schrijft Rechtspraak.nl.

Lees ook: Scheiden, wat komt daar bij kijken? Een stappenplan.

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›