IEXGeld

Dossiers

Profiel

Ben je niet gelukkig op je werk? Van deze atleet kun je leren.

American footballspeler worden: veel arme Amerikaanse jongeren zien het als de golden ticket. Het is de populairste sport in Amerika - vergelijkbaar met voetbal in Nederland.

Tijdens de finale van het American footballseizoen, de Super Bowl, ligt het normale leven in Amerika stil en zit iedereen voor de buis. Amerikaanse clubs tasten diep in de buidel om de beste spelers aan zich te binden.

Een contract van 37 miljoen dollar

In 2009 tekende speler Jason Brown een contract van vijf jaar, ter waarde van meer dan 37 miljoen dollar, bij St. Louis Rams. Daarmee werd hij in één klap de best betaalde center - een soort spelverdeler - van Amerika.

Nadat Brown negen seizoenen in de eredivisie van American football speelde (en tientallen miljoenen dollars had verdiend) vond St. Louis Rams hem niet goed genoeg meer. Hij kon op zoek naar een nieuwe club.

Brown was 29 jaar en kon nog prima een aantal jaren spelen. Meerdere clubs hadden interesse. Zo kreeg hij een contract van bijna 2 miljoen dollar per jaar aangeboden.

Van football naar boerderij

De meeste mensen zouden op dat aanbod ingaan, maar Brown stopte met de sport en volgde zijn hart: hij besloot boer te worden. Zijn manager zei nog: je maakt de grootste fout van je leven, maar Brown antwoordde: nee, dat doe ik niet.

Hij leidt nu een boerderij met bijna zeven hectare aan land, verdient er geen geld mee, maar doet het om minderbedeelden te helpen. De voormalig atleet leerde het boerenvak door filmpjes op Youtube te bekijken.

Brown kweekt zoete aardappelen en andere groenten en doneert dat aan voedselbanken. Hij heeft vorig jaar meer dan 20.000 kilo aan zoete aardappelen en meer dan 4.000 kilo aan komkommers gedoneerd.

Dat maakt hem gelukkig: "when you see them pop up out of the ground, man, it's the most beautiful thing you could ever see." Hij zegt zich nooit eerder zo succesvol te hebben gevoeld.

Geld maakt tot op zekere hoogte gelukkig

Het verhaal van Brown klinkt natuurlijk fantastisch. Veel mensen zullen zeggen dat hij de carrièreswitch makkelijk kon maken omdat hij tientallen miljoenen dollars op zak had.

Dat is ook wel waar. Veel Nederlanders die een carrièreswitch willen maken hebben niet hetzelfde vermogen - en dus dezelfde mogelijkheden - als Brown had toen hij zijn keuze maakte. En het wordt waarschijnlijk ook lastig om alles wat je verdient te doneren aan anderen.

Maar je hebt niet per se dezelfde gevulde bankrekening nodig om een carrièreswitch te maken - het doneren dus even daargelaten. Op kleinere schaal is het misschien best mogelijk. En waarom zou je het dan laten?

Uit onderzoek van onderzoeksbureau Effectory blijkt dat meer dan de helft van alle werknemers in Nederland niet bevlogen zijn in het werk dat zij doen. En dat terwijl je prettig voelen op je werk misschien wel belangrijker is dan veel verdienen. Geld maakt slechts tot op zekere hoogte gelukkig.

Lees ook: Carrièrekeuzes: wat er fout gaat en hoe je het weer fikst

Neem de touwtjes van je carrière in eigen hand

Misschien wil je wel een eigen bedrijf beginnen of je laten omscholen om in een totaal andere sector aan de slag te kunnen. Nou, prima toch? Je moet je dan niet door zaken als angst voor verandering laten tegenhouden. Uiteindelijk gaat het er om dat jij gelukkig bent, en daar is soms gewoon verandering voor nodig.

Bovendien is verandering onvermijdelijk in het leven, zegt Kate James van banenwebsite SEEK tegen Business Insider. "Je kunt achterover leunen, je kop in het zand steken en veranderingen laten gebeuren, of je neemt de controle."

Ga na wat je voldoening geeft

Hoe je dat doet? Bedenk eerst voor jezelf hoe een voldaan leven en carrière er uitzien, zegt James. Dan moet je dat wel eerst scheiden van de verwachtingen die de samenleving van je heeft. Maak een lijst met dingen die je voldoening geven.

Als je duidelijk hebt wat jou voldoening geeft, is het tijd om actie te ondernemen. Het is nu van belang om grondig te onderzoeken hoe je kunt komen waar je wilt, gebaseerd op waar je nu bent en de vaardigheden en ervaring die je nu hebt.

Om de stap naar een nieuwe carrière te kunnen zetten heb je een cv nodig dat up-to-date is. En een netwerk is erg belangrijk, dus schrijf je in voor (gratis) seminars in jouw vakgebied en maak een LinkedIn-profiel dat er goed uit ziet.

En dan het belangrijkste: zet de stap naar een nieuwe carrière en voel je daar zeker over. Zien hoe dat bij Jason Brown nou precies ging? Check deze documentaire van CBS:

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›