IEXGeld

Dossiers

Profiel

Je hoeft geen belasting te betalen als je onder de aanslaggrens zit

In principe hoef je alleen aangifte inkomstenbelasting te doen als de Belastingdienst je er om heeft gevraagd. Of als er sprake is van een van de volgende gevallen:

  • Als je verwacht dat je geld terugkrijgt van de Belastingdienst.
  • Als je verwacht dat je geld moet betalen aan de Belastingdienst.

In deze twee situaties moet je zelf initiatief nemen en aangifte doen

Lees ook: Maak slim gebruik van je heffingskortingen

Belastinggrenzen: je hoeft niet altijd te betalen

Als je aangifte doet betekent dat niet per definitie dat je een aanslag krijgt. Oók niet als blijkt dat je eigenlijk geld bij zou moeten betalen of terug moet krijgen.

Dat zit als volgt. Als het verschil tussen de verschuldigde inkomstenbelasting, de voorheffingen en voorlopige teruggaven 45 euro of minder is, dan krijg je geen aanslag. Dit is de aanslaggrens. Je hoeft dan niet te betalen.

Om te checken of je onder die grens zit, moet je naar Mijn Belastingdienst (jouw persoonlijke belastingpagina) gaan. Daar log je in met je DigiD en vul je je gegevens in. Het rekenprogramma berekent dan of je boven of onder de aanslaggrens zit.

Check ook: Lees deze tips voor je belastingaangifte gaat doen

Ondergrens geldt ook voor de teruggave

Ook voor teruggave van te veel ingehouden loonbelasting en premies volksverzekeringen heeft de Belastingdienst een ondergrens bepaald.

Het bedrag dat te veel is ingehouden (dit gebeurt door je werkgever), verminderd met een eventuele voorlopige teruggave, moet 15 euro of meer zijn om recht op teruggave te hebben.

Let op: als blijkt dat je onder een van de twee grenzen zit en je dus niet hoeft te betalen of niks terugkrijgt, betekent dat niet dat je geen aangifte hoeft te doen. Als je gewoon een aangiftebrief van de Belastingdienst hebt gekregen moet je hoe dan ook aangifte doen.

Lees ook: Dossier Belastingaangifte 2015

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›