IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vier dingen die je moet weten over de zorgverzekering van je kind

Iedere volwassene moet een basisverzekering afsluiten en daar een zorgpremie voor betalen. Iedere volwassene, inderdaad, maar dat betekent niet dat minderjarige kinderen géén verzekering hoeven te hebben. Ook zij zijn verzekeringsplichtig.

Maar kinderen die jonger zijn dan achttien jaar kunnen zelf geen zorgverzekering afsluiten. En dus moeten ouders hun kinderen verzekeren voor het basispakket.

Kinderen kunnen worden meeverzekerd op de polis van één van de ouders. Daar hoeft geen premie voor betaald te worden. Veel ouders weten dat wel. Maar, schrijft Geld.nl, er zijn nog meer zaken van belang, en daar zijn heel wat mensen niet volledig van op de hoogte. Vier aandachtspunten.

Lees ook: Je bent gek als je nu niet van zorgverzekeraar wisselt

1. Bij pap of mam?

Als je je kind gaat meeverzekeren, bedenk dan goed bij wie je hem of haar het beste op de polis kunt zetten.

Volgens Independer worden de meeste kinderen met de moeder meeverzekerd, maar dat is niet per definitie de beste keuze. Je moet er rekening mee houden dat je kind dezelfde dekking krijgt als de ouder met wie hij of zij is meeverzekerd.

Dus als jullie, als ouders, allebei een andere zorgverzekering hebben - met een andere dekking - check dan zeker welke van deze verzekeringen het beste aansluit op de zorgbehoeften van jullie kind.

2. Op tijd aanmelden

Een kind moet binnen vier maanden na de geboorte verzekerd zijn. Meld je hem of haar op tijd aan, dan geldt de verzekering met terugwerkende kracht.

Als je je kind later inschrijft, dan moet je alle zorgkosten die je in de tussentijd hebt gemaakt zelf betalen.

3. Aanvullende verzekering is lang niet altijd nodig

Vaak vergoedt de basisverzekering alle zorg die een kind nodig heeft, zegt Geld.nl. Tandartskosten bijvoorbeeld. Ook zitten er in principe achttien behandelingen fysiotherapie en oefentherapie in het basispakket.

Wel kan het zo zijn dat je kind extra zorg moet krijgen. Bijvoorbeeld als hij of zij een bril of lenzen nodig heeft, of een beugel. Check goed wat er in het basispakket zit en welke eventuele extra kosten je kunt krijgen.

Als een kind aanvullende verzekering nodig heeft moet één van de ouders die verzekering afsluiten, en het kind op de polis laten bijschrijven.

4. Voor kinderen geldt het eigen risico niet

Voor minderjarigen hoef je nooit een eigen risico te betalen. De reden is eenvoudig: heeft een gezin meerdere kinderen, dan kunnen de kosten van het eigen risico behoorlijk hoog oplopen.

Lees ook: Eigen bijdrage en eigen risico: de verschillen

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›