IEXGeld

Dossiers

Profiel

Als je gelooft dat een scholier 72 miljoen kan verdienen, snap je niets van beleggen

Van arme scholier tot multimiljonair en dat allemaal door een beetje te handelen op de beurs. Dat vroege kerstverhaal ging vorige week als een lopend vurtje door de serieuze nieuwsmedia. 

De 17-jarige scholier Mohammed Islam (foto) handelde in de luchpauzes op school en harkte daar, volgens het verhaal, in korte tijd 72 miljoen dollar mee bij elkaar. Hoe? Dat vertelt het verhaal niet precies, maar het schijnt dat Islam zich liet inspireren door een beroemde Amerikaanse hedgefund-belegger.

Laat ik het maar bot zeggen: iedereen die dit verhaal bij eerste lezing voor waar aannam, begrijpt niets van beleggen. Mijn eerste reactie was: onzin. En ik weet zeker dat iedereen die zich beroepsmatig met beleggen bezighoudt hetzelfde heeft gedacht. 

Ferrari door de binnenstad

Natuurlijk kan een scholier in de lunchpauze beleggen. Daar zijn genoeg leuke appjes voor. (Hoewel je dan wel toestemming van je ouders moet hebben). Maar no way dat zo'n scholier 72 miljoen bij elkaar kan verdienen in korte tijd. Tenzij hij al met een startkapitaal in dezelfde orde van grootte (tientallen miljoenen, hebben we het dan over) is begonnen, maar dat zou het verhaal alweer een stuk minder spectaculair maken. Miljonair wordt multimiljonair: leuk, maar dat gaat niet viraal op social media.

Om van niets - of zo goed als niets - 72 miljoen dollar te maken, moet je krankzinnige risico's nemen, met grote hoeveelheden geleend geld beleggen en nóóit fout zitten. Dat is zoiets als zonder rijbewijs in een Ferrari met 120 kilometer per uur door de Amsterdamse binnenstad rijden en daar ongeschonden doorheen komen. Onmogelijk.

Natuurlijk, je kunt alle statistiek tarten en per ongeluk steeds goed zitten. Er zijn ook mensen die de jackpot in de Staatsloterij winnen en de kans daarop is ook niet groot. Maar om zo veel verdienen op de beurs moet je bij iedere nieuwe gok opnieuw all-in gaan met bakken geleend geld, met een levensgrote kans dat je alles wat je hebt- en meer - kwijt raakt.

Lees ook: Ja, beleggen is riskant, maar de beurs is geen casino

Wel goed, maar niet gek

Afgezien van het feit dat dat pure kamikaze is en niets met beleggen te maken heeft, zal geen bank of broker toestaan dat je zoveel geld kan lenen om zulke risico's te nemen op de beurs. 

Zoals een oud-handelaar zegt:

"Om 72 miljoen winst te kunnen maken moet je beginnen met honderden miljoenen. Wall Street is soms een idiote plek, maar ze zijn niet gek. Geld uitlenen en beleggen gebeurt voorzichtig en aan de hand van vele geschreven en ongeschreven regels. Eén van die regels is: geen geld uitlenen aan een 17-jarige scholier uit Queens."

Inmiddels heeft Mohammed Islam ook toegegeven het verhaal uit zijn duim te hebben gezogen. Hij heeft z'n 15 minutes of fame gehad, en hij heeft de wereld toch stiekem wel een kleine dienst bewezen; we weten nu nog beter hoe weinig de media nog steeds van beleggen afweten.


Lees ook: Je bent jong en je... belegt niet

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›