IEXGeld

Dossiers

Profiel

De AOW-partnertoeslag verandert in 2015. Zo komt het er uit te zien

Ben je AOW'er en heb je een jongere partner, dan kom je misschien in aanmerking voor de zogenaamde partnertoeslag. Dit is een bedrag van maximaal 734,41 euro bruto per maand. De toeslag loopt totdat de jongere partner de AOW-leeftijd ook heeft bereikt.

Dat kan een fijne aanvulling zijn. Maar in 2015 veranderen de regels.

Check ook: Stappenplan: bereken je pensioentekort

Veranderingen vanaf 1 april

Dit even eerst: ontvang je nu al een partnertoeslag, dan is er in principe niks aan de hand. Die toeslag houd je namelijk, maar let wel even op: dit is alleen het geval zolang je aan de voorwaarden voldoet. Als er een dag komt dat je er niet meer aan voldoet, dan verdwijnt die toeslag voorgoed.

Ook als je de AOW-leeftijd vóór 1 april bereikt heb je recht op partnertoeslag. FiscAlert noemt de volgende regels:

  • Als je vóór 1 november 1949 geboren bent, kom je vanaf 1 januari 2015 alleen voor de AOW-toeslag in aanmerking als je vóór 1 januari 2015 gehuwd bent of samenwoont én in december 2014 daadwerkelijk AOW-partnertoeslag ontvangt.

  • Als je in november 1949 bent geboren krijgt je vanaf 1 februari 2015 alleen AOW-toeslag als je vóór 1 januari 2015 bent gehuwd of samenwoont.

  • Als je geboren bent in december 1949, kun je vanaf 1 maart 2015 alleen toeslag krijgen als je vóór 1 januari 2015 bent gehuwd of samenwoont.

Geen toeslag: flinke tegenvaller

Als je de AOW-leeftijd na 1 april bereikt krijg je hoe dan ook geen toeslag. Dit kan - en zeker als je echt op de toeslag rekende - een flinke financiële tegenvaller zijn.

Misschien moet je die verlaging van je inkomen zelfs absoluut ergens mee op zien te vangen. Je zou er voor kunnen kiezen vooraf geld opzij zetten. Of je partner gaat (meer) werken, of jijzelf blijft (gedeeltelijk) aan het werk. Maak hoe dan ook een inschatting van de gevolgen (hoe komt je inkomen er uit te zien?) en kijk of je iets moet regelen, en hoe je dat dan doet.

Check ook: Doorwerken na de AOW-leeftijd? Er komen nieuwe regels

Lukt dit allemaal écht niet, en komt je inkomen onder het sociaal minimum te liggen, dan kun je nog kijken of je in aanmerking komt voor de aanvullende inkomensvoorziening ouderen (AIO), schrijft Rijksoverheid.

Dit is een onderdeel van de wet werk en bijstand. Maar je krijgt 'm niet zomaar, let op de voorwaarden. En, tot slot: houd er rekening mee dat er een arbeidsverplichting voor je partner geldt.

Check ook: Geld wegzetten: spaarrekening of de beurs op?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Zo bereken je hoeveel je mag inleggen voor je pensioen

Belastingvoordelen stimuleren om te sparen voor je pensioen. Lees verder ›