IEXGeld

Dossiers

Profiel

Worden we allemaal 130 jaar oud? Stel je pensioenspaarplan maar vast bij

De Japanse Misao Okawa is officieel de oudste levende mens op aarde. Zij is 116 jaar oud. En de oudste mens die ooit heeft bestaan - in elk geval, voor zover bekend en officieel vastgesteld - is Jeanne Louise Calment uit Frankrijk: ze overleed in 1997 op haar 122e.

Er zijn zelfs mensen die zeggen nóg ouder te zijn, zoals Leandra Becerra Lumbreras uit Mexico. Ze is 127 jaar, maar dat kan ze niet bewijzen omdat ze haar geboorteakte niet meer heeft.

Hoe dan ook behoorlijk oud, dat kun je wel zeggen. De huidige oudste Nederlander heeft 109 kaarsjes mogen uitblazen, maar zo'n leeftijd is uitzonderlijk en komt bij lange na niet overeen met onze gemiddelde levensverwachting, ook niet als je nu geboren zou worden. Wat die wel is kun je overigens hier checken.

Check ook: Tool: hoe oud ga je worden?

We worden misschien veel ouder

Maar hmm, misschien moeten we die tool op termijn een beetje herzien. Als we Andrea Maier - onderzoeker en hoogleraar interne geneeskunde aan de Vrije Universiteit - mogen geloven, in elk geval. Volgens haar kunnen we in de toekomst namelijk veel ouder worden dan nu het geval is.

Zij gelooft dat ouderdom tegen te gaan moet zijn met medicijnen, waardoor gezond 130 jaar oud worden geen sprookje meer is, maar werkelijkheid. Maier ziet ouderdom als een ziekte, die de onderliggende oorzaak is van (ouderdoms)ziekten als artrose, COPD, suikerziekte. In het Parool wordt een onderzoek genoemd waarbij bij muizen ouderdomscellen zijn weggehaald, waarna ze gezond ouder werden.

Klinkt best leuk natuurlijk. Meer tijd om te doen wat we in ons leven graag willen doen, meer tijd om alles er uit te halen wat er in zit. Maar als we er even van uitgaan dat we inderdaad veel ouder worden dan we in eerste instantie dachten: wie gaat dat dan allemaal betalen?

Een groter pensioengat?

Dat pensioengat zal groeien, zeker als je gewoon op je 65 of 67e, of laten we eens 70e zeggen, met pensioen zou gaan. Dan ben je bij wijze van spreken net over de helft van je leven. Leuk als je nog een heleboel plannen hebt, maar financieel gezien gaat dat wel een tikkie lastig worden.

Dat kan dus niet. Zijn we net bezig de pensioenleeftijd met een paar maanden per jaar op te hogen, zodat we over een hele tijd twee jaar later met pensioen gaan, blijkt ineens dat we gewoon veertig jaar ouder kunnen worden. Hebben wij weer. ;-)

Overigens is de huidige pensioenleeftijd gebaseerd op wat Otto Bismarck in 1889 invoerde, toen de gemiddelde levensverwachting nog een stuk lager lag. Maar tot je 100e werken, zie je dat voor je? Aan de andere kant: als je lang gezond kunt blijven, is dat wellicht niet eens zo'n probleem. Ach, nou ja.

Het is natuurlijk ook maar wild speculeren, mogelijk is het maar een utopie. Maar het kan geen kwaad om er af en toe eens over na te denken. De vergrijzing is immers nu al een veelbesproken onderwerp. Misschien toch je spaarplan maar vast wat bijstellen (je had er al wel één, toch?).

Lees ook: Vul je pensioengat aan in 6 stappen

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Zo bereken je hoeveel je mag inleggen voor je pensioen

Belastingvoordelen stimuleren om te sparen voor je pensioen. Lees verder ›