IEXGeld

Dossiers

Profiel

Doorwerken na de AOW-leeftijd? Er komen nieuwe regels

Wil je doorwerken na de AOW-leeftijd? Dat kan een prima manier zijn om je pensioen aan te vullen.

Wel kan doorwerken gevolgen hebben voor je inkomen en je arbeidsvoorwaarden (de huidige aandachstpunten voor doorwerkers vind je hier). Zo vervalt in principe het recht op het minimumloon. Maar daar gaat verandering in komen.

Lees ook: Doorwerken na je pensioen: dit zijn vier dingen die je moet weten

Lodewijk Asscher van Sociale Zaken (PvdA) heeft namelijk gewerkt aan een wetsvoorstel, het voorstel Werken na de AOW-gerechtigde leeftijd.

De bedoeling ervan is dat het makkelijker wordt om na de pensioengerechtigde leeftijd door te werken. Voor de werkgever moet het aantrekkelijker worden een AOW'er in dienst te nemen. De ministerraad is akkoord gegaan met het voorstel.

Hoe het er uit komt te zien? Als volgt:

  • AOW'ers die in dienst blijven of komen gaan onder de cao van de sector vallen. Werkgevers kiezen er nu vaak voor om een goedkopere vorm toe te passen. Dan wordt de werknemer bijvoorbeeld als zzp'er in dienst genomen.

  • AOW'ers krijgen recht op het minimumloon.

  • Loondoorbetaling bij ziekte wordt teruggebracht van twee jaar na zes weken. Voor werkgevers wordt de drempel zo lager om een AOW'er in dienst te nemen.

  • Daarnaast staat in het voorstel dat werkgevers als eerste doorwerkende AOW'ers moeten ontslaan, in het geval van een reorganisatie. Sinds april van dit jaar is dit overigens al verplicht, om de verdringing van jong personeel te voorkomen.

  • Er komt een verruiming van de mogelijkheden om tijdelijke contracten aan te gaan met gepensioneerden. Nu krijgt ook een AOW'er na drie keer een tijdelijk contract automatisch een contract voor onbepaalde tijd.

Het is de bedoeling dat de nieuwe maatregelen ingaan vanaf januari 2016.

Check ook: Belastingen na je pensioen: 7 dingen die je moet weten

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›