IEXGeld

Dossiers

Profiel

Stappenplan: zo krijg je zonnepanelen-btw weer terug

Heb je recent zonnepanelen aangeschaft (of heb je plannen om ze aan te schaffen), dan kun je door nieuwe belastingregels de btw op aanschaf en installatie terug ontvangen. 

En de ingevoerde belastingregel werkt met terugwerkende kracht. Als je na 20 juni 2013 je panelen hebt gekocht, dan kun je nu je betaalde btw nog terugvragen.

Het zit namelijk zo: als je zonnepanelen op je dak hebt en stroom teruglevert aan het net ben je feitelijk een ondernemer voor de Belastingdienst en moet je dus eigenlijk btw betalen. Doe je niets, dan val je automatisch onder de regeling voor kleine ondernemers en krijg je ontheffing van btw-aangifte.

Snel verdiend

Maar je wil wél de btw op je zonnepanelen terugkrijgen. Dan moet je er even voor gaan zitten maar dat is zeker de moeite waard. Over een pakket van zes zonnepanelen met een aanschafwaarde van zo'n 2700 euro kun je al rond de 400 euro terugkrijgen.

Een klein nadeel is dat je over het jaar van aanschaf ook btw moet betalen. Maar geen zorgen, het te betalen bedrag valt in het niet bij het bedrag dat je terugkrijgt (zie stap 3).

Het lijkt allemaal ingewikkelder dan het is. Doorloop de volgende stappen die zijn opgesteld door Milieu Centaal en je hebt weer wat extra geld. Kom je er echt niet uit, dan kun je gratis bellen met de Belastingdienst.

Check ook: Zonnepanelen: ja/nee

1. Aanmelden als ondernemer bij de Belastingdienst

Voordat je de zonnepanelen installeert of uiterlijk een maand na het kwartaal waarin je ze hebt geplaatst, moet je je bij de Belastingdienst aanmelden als ondernemer. Dit kan met het formulier Opgaaf startende onderneming.

2. Wachten op vaststelling door de Belastingdienst

Je ontvangt, nadat je het formulier hebt opgestuurd, binnen een aantal dagen een vaststelling van de Belastingdienst met een btw-nummer. Vervolgens krijg je van de Belastingdienst een inlognaam om digitaal btw-aangifte te kunnen doen.

3. Daadwerkelijk btw-aangifte doen

Het jaar waarin je je zonnepanelen hebt gekocht, moet je btw betalen en dus ook digitaal btw-aangifte doen. Om het je makkelijk te maken heeft de Belastingdienst de volgende standaardbedragen vastgesteld voor de btw die je moet afdragen, per opwekvermogen:

  • 0 tot 1000 wattpiek: 20 euro
  • 1001 tot 2000: 40 euro
  • 2001 tot 3000: 60 euro
  • 3001 tot 4000: 80 euro
  • 4001 tot 5000: 100 euro

4. Ontheffing aanvragen

Om in de toekomst geen btw meer te hoeven betalen kun je ontheffing aanvragen. Dan val je na teruggave van de btw op de aanschaf en installatie weer gewoon onder de regeling voor kleine ondernemers. In die regeling staat namelijk dat als de te betalen btw in een jaar minder is dan 1345 euro, je geen btw-aangifte hoeft te doen en je dus ook geen btw hoeft te betalen. Zoals je hierboven al kon lezen, valt de btw op zonnepanelen ruim binnen dit bedrag.

Volgende keer verder gaan?

Sla je voortgang op en onthoud waar je gebleven bent.

Maak een gratis account aan Ben je al lid? Log in

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›