IEXGeld

Dossiers

Profiel

IBAN maakt overstappen met nummerbehoud onmogelijk

Voor de meeste mensen zijn series van zeven cijfers of symbolen ongeveer het maximum wat ze makkelijk kunnen onthouden. Telefoonnummers (zonder kengetal) bijvoorbeeld. Of kentekenplaten. 

Een bankrekeningnummer van negen cijfers is al een stuk ingewikkelder. Er zijn dan ook genoeg mensen die er moeite mee om hun eigen rekeningnummer zonder haperen te reproduceren. 

Dat kan lastiger, vonden de verzamelde Europese banken en dus introduceerden ze, bij wijze van harmonisatie, een 18-cijferige code. Per vandaag is dat de code die iedereen verplicht moet gebruiken. Ken je je IBAN-nummer al? Hier vind je instructies, hier de ezelsbruggetjes ;-)

Leuker noch makkelijker

Bij gebrek aan ideeën of overeenstemming over een gebruiksvriendelijker systeem hebben de banken kennelijk maar gekozen om de al bestaande IBAN - een al langer in ontwikkeling zijnde adminstratieve constructie om grensoverschrijdende betalingen te kunnen doen - tot monsterlijke standaard te verheffen. Leuker kunnen we het niet maken, en makkelijker al helemaal niet.

Je vraagt je af of er íemand uit de task force 'Klant Centraal' - die elke bank tegenwoordig toch wel heeft - bij aan tafel geeft gezeten. Waarom moet een pan-Europees te gebruiken bankrekeningnummer beginnen met een landcode, bijvoorbeeld? Zet dan gewoon een landcode voor mijn oude rekeningnummer: da's uniek in Europa en dat kan ik nog wel onthouden.

En wat ik al helemaal onbegrijpelijk vind is het - toegegeven - makkelijkst te onthouden onderdeel van de IBAN-code, de vier letters die de naam van je bank aangeven. In de geliberaliseerde telecommarkt is makkelijk overstappen met behoud van telefoonnummer onder druk van de overheid goed geregeld. En terecht.

Druk op de ketel, svp

De bankensector presteert het nu om dat ten ene male onmogelijk te maken door de naam van de bank ín het rekeningnummer te zetten. Even ter herinnering: de Tweede Kamer heeft in 2011 nog besloten dat nummerportabiliteit in het bankwezen zo snel mogelijk moet worden ingevoerd.

Tussen invoeren en compleet onmogelijk maken zit nogal een verschilletje. Ik heb er vreemd genoeg nog geen kamerleden over horen klagen. Wel over tikfouten bij het overmaken (hoeveel nullen moet jij achter elkaar zetten?). Ook belangrijk, maar ik hoop dat de politiek de druk op de ketel houdt bij de banken, want met deze onbeholpen harmonisering kan nog niemand tevreden zijn.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›