IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dag portemonnee! Over twee jaar betalen we met smartphones

Eerst verhuisden je cd's naar je telefoon, daarna je computerspelletjes, je mail, de krant en inmiddels is het al de normaalste zaak van de wereld om op een smartphonescherm streaming tv te kijken of een boek te lezen. 

Het laatste fysieke item dat nog niet de volledige oversteek naar het mobieltje heeft gemaakt is je portemonnee. Maar ook dat - we gooien er maar een voorspelling tegenaan - zal binnen twee jaar de normaalste zaak van de wereld zijn.

In feite kun je bijna al je geldzaken al doen via je mobiel. Er zijn weinig officiële gegevens over te vinden, maar feit is dat het aantal mensen dat online bankiert via de mobiele telefoon spectaculair toeneemt.

Contactloos betalen

De Rabobank wist al te vertellen dat het aantal klantcontacten via de smartphone-app in 2013 op 30 miljoen per maand lag. Mobiele klanten checken ongeveer tien keer zo vaak hun saldo als klanten die het via de thuiscomputer doen. 

Kortom, van geld overmaken, tot online shoppen (en betalen) en mobiel beleggen: het kan allemaal al en het wordt steeds vaker gebruikt. De laatste stap in dat proces wordt nu gezet: het contactloos afrekenen bij de kassa met je mobiel. ING, ABN Amro en Rabobank voerden er eind vorig jaar al een geslaagd experiment mee uit.

ABN Amro en ING hebben inmiddels een werkend systeem om contactloos te betalen, maar dat werkt nog wel met pasjes. (Die steek je niet ín het pinapparaat, maar houd je er tegenaan). De Rabobank komt binnenkort met Rabo Wallet, waarbij je je telefoon als pasje kunt gebruiken.

Eén werkend mobiel betaalsysteem

Je houdt de telefoon tegen het pinapparaat aan en - floep - je hebt betaald. In de Rabo Wallet zit niet alleen geld om te kunnen betalen, maar kunnen ook virtuele klanten- en bonuskaarten worden geïntegreerd.

Vodafone is de enige partij die - samen met Visa - al een werkend smartphone-betaalsysteem op de markt heeft, via de app Smartpass. Op die app kun je een prepaid-tegoed plaatsen (net zoals het geld in je fysieke portemonnee prepaid is, eigenlijk) en contactloos betalen - volgens Vodafone op 60.000 plaatsen aan het eid van dit jaar. 

Let wel op: betalen met je telefoon gebeurt via een zogenoemde NFC-chip. Die zit wel in Android- en Windows-telefoons, maar niet in iPhones. Apple-gebruikers die toch mobiel willen gaan betalen, kunnen een sticker op hun telefoon plakken, waar zo'n chip in zit verwerkt.

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›