IEXGeld

Dossiers

Profiel

Belastingtoeslagen: spaar ze allemaal!

Naast de standaard belastingen die je elk jaar met je aangifte moet regelen is er nog iets waar je rekening mee moet houden: toeslagen. Toeslagen gaan namelijk wel via de Belastingdienst, maar je moet ze apart aanvragen.

Een toeslag is een bijdrage van de overheid in bepaalde kosten. Er bestaan vier toeslagen:

  1. Zorgtoeslag – bijdrage in de kosten van je zorgverzekering
  2. Kindgebonden budget – bijdrage in de kosten van je kinderen, bovenop de kinderbijslag
  3. Huurtoeslag – bijdrage in je huurkosten
  4. Kinderopvangtoeslag – bijdrage in de kosten van je kinderopvang

Er zijn natuurlijk allerlei voorwaarden waar je aan moet voldoen om één of al deze toeslagen te krijgen. De belangrijkste voorwaarde is dat je inkomsten en je spaargeld niet te hoog mogen zijn. Op toeslagen.nl kan je uitrekenen of je recht hebt op toeslag en hoeveel dat dan is.

Via deze site kan je ook de toeslagen aanvragen bij de Belastingdienst. Hiervoor moet je overigens wel inloggen met je digid. Heb je die nog niet, dan kan je hier een digid aangvragen.

1. Zorgtoeslag

Deze bijdrage in de kosten van je zorgverzekering kan je krijgen als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Als je alleen bent mag je inkomen niet meer zijn dan 28.482 euro per jaar, heb je een toeslagpartner – je levenspartner – dan mag jullie gezamenlijke inkomen niet meer zijn dan 37.145 euro per jaar.
  • Je moet 18 jaar of ouder zijn.
  • Je moet een Nederlandse zorgverzekering hebben afgesloten.
  • Je moet de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning hebben.

Let op: inkomen is niet hetzelfde als vermogen. Je vermogen moet met ingang van 2014 onder de 21.139 euro liggen voor alleenstaanden om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag.

Ook kinderen die nog bij jou thuiswonen en 18 zijn, hebben recht op zorgtoeslag als zij zelf een zorgverzekering hebben afgesloten.

Hoe hoog is de zorgtoeslag? Alleenstaanden ontvangen maximaal 88 euro per maand en voor een stel is de toeslag maximaal 171 euro.

2. Kindgebonden budget

Het kindgebonden budget is een bijdrage van de overheid voor de kosten van je kinderen onder de 18 jaar. Deze bijdrage komt bovenop de kinderbijslag. Kindgebonden budget hoef je meestal niet aan te vragen. Als de overheid denkt dat je er recht op hebt, wordt het meestal automatisch geregeld.

Maar heb je het gevoel dat je wel recht hebt op kindgebonden budget, maar het niet krijgt dan kan je het dus alsnog aanvragen.

Aan deze bijdrage zijn ook weer voorwaarden gekoppeld. Zo mogen je inkomen en vermogen niet te hoog zijn. De precieze grenzen hiervan hangen af van hoeveel kinderen je hebt en de leeftijd van de kinderen.

Is het verzamelinkomen (dit is het jaarinkomen dat op je jaaropgaaf staat) van jou en je eventuele toeslagpartner meer dan 50.000 euro dan heb je sowieso geen recht op kindgebonden budget, eronder wel.

Ook moet je – of de mede-ouder – kinderbijslag voor de kinderen ontvangen en moet je een Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning hebben.

Hoe hoog is het kindgebonden budget? Voor één kind kan deze bijdrage oplopen tot maximaal 1017 euro per jaar, voor twee kinderen 1553 euro, voor drie kinderen 1736 euro en voor vier kinderen of meer 106 euro extra per kind per jaar.

3. Huurtoeslag

De huurtoeslag hangt ook weer af van je situatie en is ook weer aan voorwaarden gebonden. De belangrijkste is dat je in een huurwoning moet wonen.

  • Je huurt zelfstandige woonruimte en staat ingeschreven op dat adres. Verder staan er geen mensen ingeschreven op dat adres.
  • De huurprijs mag niet minder zijn dan 226,98 euro en niet meer dan 389,05 euro, met een thuiswonend kind mag de huur maximaal 699,48 euro zijn.
  • Je moet de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning hebben.
  • Je moet 18 jaar of ouder zijn.

De hoogte van deze toeslag is ook weer afhankelijk van je inkomen en vermogen, maar ook van je leeftijd en de hoogte van je huur.

Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag mag je jaarinkomen niet meer dan 21.138 euro zijn als je alleen woont, heb je een meerpersoonshuishouden dan is de bovengrens 29.325 euro. Iedere bewoner mag bovendien niet meer dan 21.139 aan vermogen hebben.

En let op als je thuiswonende kinderen tot 23 jaar hebt dan telt hun inkomen vanaf 4527 euro ook mee. Vanaf 23 jaar telt een kind als een medebewoner en telt zijn hele inkomen mee.

De belastingdienst werkt voor het bepalen van de huurtoeslag met een rekenhuur. Heb je een onderhuurder, dan moet je de rekenhuur met 25% verlagen en voor bepaalde servicekosten kan je weer 12 euro bij de rekenhuur optellen.

4. Kinderopvangtoeslag

De kinderopvangtoeslag is een bijdrage van de overheid voor de kosten van kinderopvang. Ook hier zijn weer voorwaarden aan verbonden: 

  • Je kind moet naar een geregistreerde kinderopvang (crèche, kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang et cetera) gaan.
  • Jij werkt, volgt een opleiding, een traject naar werk of een inburgeringscurus.

Ook deze bijdrage is weer afhankelijk van je inkomen en telt het aantal kinderen dat naar de opvang gaat mee en het aantal uren dat er opvang wordt genoten.

Maximaal kan je voor 230 uur per kind per maand toeslag krijgen. Het maximale uurtarief is voor een kindercentrum 6,70 euro voor dagopvang en 5,25 euro voor de buitenschoolse. Bij gastouderopvang geldt voor beide soorten opvang 5,37 euro.

Uitzonderingen en wijzigingen

Voor alle vier deze toeslagen zijn er ook weer uitzonderingen als er bijzondere situaties van toepassing zijn. Zo heeft een militair in principe geen recht op zorgtoeslag en kan je meer huurtoeslag krijgen als er iemand in je huishouding gehandicapt is of thuis wordt verzorgt.

Het is wel belangrijk dat je wijzigingen in je situatie meteen doorgeeft aan de belastingdienst. Ze zijn behoorlijk streng en de controle is door veel fraudezaken behoorlijk opgeschroefd. Als je onterecht toeslagen hebt ontvangen, moet je ze gewoon terugbetalen.

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›