IEXGeld

Dossiers

Profiel

Koets wacht nog op antwoord

Op 14 december 2012 kon u in mijn column Weekers rommelt met bijleenregeling lezen dat staatssecretaris Frans Weekers heel anders denkt over de renteaftrek dan de toenmalige minister Jan Kees de Jager. Door Kamervragen naar aanleiding van mijn column gaf de Jager eind 2010 antwoord welke periode renteaftrek van toepassing is als iemand gaat trouwen.

Weekers denkt hier anders over en heeft door middel van een casus laten weten dat de uitspraken van De Jager nooit van toepassing zijn geweest. Her verschil in denkwijze is gemakkelijk aan te tonen door middel van een voorbeeld waarbij het volgende van toepassing is:

  • A koopt een woning per 1-1-2005
  • Hypotheek voor A is 200.000 euro
  • B trekt bij A in en ze trouwen in gemeenschap van goederen per 1-1-2010


Uitwerking de Jager / Ministerie van Financiën

Renteaftrek voor A 200.000 euro
1-1-2005 tot 1-1-2010 200.000 euro
1-1-2010 tot 1-1-2035 100.000 euro
Renteaftrek voor B  
1-1-2010 tot 1-1-2040 100.000 euro

Uitwerking Weekers

Renteaftrek voor A 200.000 euro
1-1-2005 tot 1-1-2010 200.000 euro
1-1-2010 tot 1-1-2035 100.000 euro
Renteaftrek voor B  
1-1-2010 tot 1-1-2035 100.000 euro

Huwelijkse voorwaarden
Het verschil is duidelijk. Bij De Jager gaat er na het trouwen een nieuwe periode van 30 jaar gelden voor de helft van het hypotheekbedrag dat van toepassing was voor A. Weekers en natuurlijk ook het Ministerie van Financiën zijn nu van mening dat de voorgaande jaren dat A renteaftrek heeft genoten in mindering wordt gebracht van B. Dit is volgens hen alleen van toepassing als er getrouwd wordt in gemeenschap van goederen.

Het is dus beter in dit geval (om langer renteaftrek te behouden) om te trouwen buiten de gemeenschap van goederen. Een hypotheekadviseur moet hier dus rekening mee gaan houden. Nu wordt de wijziging van Weekers en het ministerie doorgegeven als dat dit in het verleden ook zo was. De eerdere uitspraak van De Jager en ook het ministerie wordt beschouwd als 'nooit van toepassing geweest'.

Ja, zo mag je niet met huiseigenaren omgaan. Hier ontbreekt duidelijkheid en dat is juist heel belangrijk. Half november (2012) heb ik het Ministerie van Financiën met een voorbeeld gevraagd om opheldering in dit verschil. In de afgelopen zes maanden heb ik hen diverse keren gesproken, maar ze konden nog geen antwoord geven. Als het niet rechtsom kan dan maar linksom.

Wachten op antwoord
Via een persoon bij de Kennisgroep Verzekeringsproducten, die aanbevelingen doen voor het kabinet, heb ik dezelfde casus voorgelegd. Mijn ervaring leert dat ik vanuit deze Kennisgroep altijd antwoord krijg op ingewikkelde situaties. Helaas dit keer geen antwoord, de casus werd doorgestuurd naar het Ministerie.

De vraag is nu of het ministerie daadwerkelijk antwoord kan geven. Ik denk van niet. Het Ministerie en Weekers bevinden zich door hun uitspraak/casus in een situatie waar zij geen antwoord op kunnen geven. Zij kunnen alleen hun uitspraak / casus nog aanpassen, met daarbij de mededeling dat de nieuwe regels van toepassing zijn vanaf een bepaalde datum (bijvoorbeeld 1-1-2013).

Het leuke is nu dat er een soort spel is ontstaan. Ik zit op antwoord te wachten, dat (waarschijnlijk) nooit wordt gegeven. Ik stalk ze wel elke maand en u begrijpt dat zij niet op mijn telefoontje zitten te wachten. Hoe dit ook zal aflopen, de gevolgen van de starheid van het Ministerie zijn groot voor de huizenkopers die hier mee te maken hebben.

Wie is aansprakelijk?
Stel: alle adviseurs hebben de uitleg van De Jager gevolgd en dit in praktijk gebracht voor hun klanten. Deze gaan dus uit dat zij een bepaalde tijdsduur renteaftrek hebben voor een bepaald bedrag. Deze tijdsduur blijkt nu door Weekers en het Ministerie veel korter te zijn. Wie is aansprakelijk voor deze verkeerde informatie naar de klant toe?

Bovendien wil ik even verder kijken en de Belastingdienst erbij betrekken. Zij moeten precies in kaart brengen hoelang iemand renteaftrek heeft en voor welk bedrag. U begrijpt dat dit onmogelijk is als regels tussentijds worden gewijzigd. Dit laatste is wel heel belangrijk, omdat als een doorstromer een andere woning koopt het hypotheekbedrag en vooral de periode van de renteaftrek goed op elkaar moeten afstemmen.

Klopt dit niet dan is er zelfs GEEN renteaftrek!! Dit laatste is natuurlijk schrijnend want de schuldige is het Ministerie
Ik heb vorige week de situatie daarom maar voorgelegd aan een kamerlid. Van deze persoon heb ik netjes antwoord gekregen. Hij heeft de situatie voorgelegd naar andere kamerleden. Het is nu afwachten of deze heren daadwerkelijk vanuit de Tweede Kamer vragen durven te stellen. Hierna ben ik zeer benieuwd wat het antwoord gaat worden. Wordt dus vervolgd.



Jos Koets is auteur van Een Huis Kopen in Crisistijd.
De winkelprijs is 17,50 euro, u kunt het boek ook hier bestellen (via IEX).

Lees ook:

3 signalen die wijzen op terugkeer gekte huizenmarkt

De huizenprijzen zijn scherp opgelopen en volgens banken zit er nog meer... Lees verder ›