IEXGeld

Dossiers

Profiel

Waar gaat het heen met de rente?

Eerder deze maand verlaagde de Europese Centrale Bank conform verwachting de rente opnieuw met 25 basispunten tot een niveau van 3,00%. En het lijkt erop dat de centrale bank nog lang niet klaar is. 

In het afgelopen jaar werd de rente drie keer verlaagd met stapjes van 25 basispunten: in juni, september en oktober. Afgelopen week kwam daar een vierde verlaging bij. Nu de inflatie afkoelt, ziet de centrale bank meer ruimte voor een soepeler monetair beleid. 

Volgens experts zal het niet bij de afgelopen renteverlagingen blijven, omdat de groeiverwachtingen voor de eurozone zwak zijn en de inflatie nu ook onderliggend sterk terugloopt. 

Vermogensbeheerder MFS verwacht bijvoorbeeld dat de rente aan het einde van het tweede kwartaal van 2025 kan uitkomen op 1,75%. Een flinke verlaging dus ten opzichte van het huidige niveau van 3,00%. 

De ECB liet in de toelichting op het rentebesluit weten dat het verwacht dat de inflatie in 2025 richting de doelstelling gaat van 2% en voor de middellange termijn ook op dit niveau zal blijven. Als de doelstelling wordt bereikt, dan zal er binnen de centrale bank een discussie op gang komen over meer renteverlagingen om de kwakkelende Europese economie wat te ondersteunen, denkt MFS.

“Vanwege de verwachte zwakke groei in de eurozone, zal de Europese Centrale Bank de beleidsrente volgend jaar misschien wel sneller en verder verlagen dan we in eerste instantie dachten”, zo stelt ook ING. De bank mikt eveneens op een stapsgewijze verlaging naar 1,75%. 

Risico op stagflatie

Een groot risico voor de eurozone zou volgens ING wel een stagflatiescenario zijn. Dit is een situatie waarin de economische groei vertraagt en de inflatie toch aantrekt. Dat laatste zou volgens de bank een gevolg kunnen zijn van hogere importheffingen op Amerikaanse en Chinese goederen door Europa (als vergeldingsmaatregel) en een zwakkere wisselkoers van de euro. “Door een zwakkere euro worden goederen van buiten Europa duurder en importeren we dus inflatie.”

“Hoewel beleidsbeslissingen worden genomen op basis van de laatste macro-economische cijfers, zal met name de tegenvallende Europese groei reden zijn voor de ECB om de rentes verder te verlagen”, voorziet Franklin Templeton, dat eerder op een renteniveau van nipt onder 2% mikt. “Ondanks de politieke onrust in Frankrijk en Duitsland, zal de ECB vermoedelijk niet afwijken van de plannen.” 

Wat betekent een lagere rente ook alweer? 

Een lagere rente betekent dat consumenten goedkoper kunnen lenen en dat moedigt aan om meer uit te geven, wat de economie zou moeten stimuleren. Onder meer de hypotheekrentes zullen terugvallen, wat leidt tot lagere maandlasten voor huisbezitters. Daartegenover staat dat sparen minder aantrekkelijk wordt.

Lees ook: VS versus Europa: waar liggen de beste kansen?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Goede tijden voor de dividendbelegger: hier moet je zijn

Bank of America verwacht een verdere rotatie naar dividendaandelen en cy... Lees verder ›