Dinsdag mogen Amerikanen naar de stembus om te kiezen voor Donald Trump of voor Kamala Harris als president. Het is geen verrassing dat dit de gemoederen al maanden bezighoudt, maar wat zal de impact van de uiteindelijke uitslag zijn op de financiële markten?
Als het aan veel beleggers ligt, dan is het antwoord: de impact zal op korte termijn beperkt zijn of creëert in het beste geval meer kansen.
Onderzoek door Schroders
Schroders liet een onderzoek uitvoeren onder bijna drieduizend beleggers, met in totaal $74,5 biljoen onder beheer en uiteenlopend van professional tot particulier. De grootste groep stelt dat de verkiezingen vooral voor kortetermijnruis zorgen, en zij blijft vasthouden aan de beleggingsstrategie voor de lange termijn. 30% zegt een defensiever beleggingsprofiel te hebben aangenomen, vanwege de toegenomen onzekerheid. Nog eens krap 30% is zelfs van mening dat de verkiezingen meer beleggingskansen hebben gecreëerd en is van plan om meer risicovollere activa in de portefeuille op te nemen.
Beleggers lijken zich meer zorgen te maken over het beleid van centrale banken, de hoge rente en een mogelijke economische neergang, aldus Schroders. “Het is echter essentieel om te onthouden dat politiek zich meestal afspeelt in een periode van meerdere maanden en jaren, in plaats van dagen, en dit is waar we ons op zijn blijven concentreren”, aldus CIO Johanna Kyrklund van Schroders.
Robeco laat een wat ander geluid horen. “Wat de uitslag ook mag zijn, het is duidelijk dat deze blijvende effecten heeft op zowel de Amerikaanse als op de mondiale markten”, aldus strateeg Mike Mullaney van Robeco.
Belastingklimaat
Volgens Mullaney lijkt het waarschijnlijk dat Trump de belastingen voor bedrijven omlaag schroeft van 21% naar 15% en dat het belastingklimaat voor individuele Amerikanen gunstig blijft. “Hierdoor is de kans groot dat als Trump president wordt, de beurzen omhooggaan, terwijl bij Harris het omgekeerde zal gebeuren”, zo verwacht de strateeg van Robeco. “Harris wil de belastingen juist verhogen en dan is het rekensommetje snel gemaakt.”
Goldman Sachs schat in dat Harris’ belastingbeleid een negatieve impact op de winst per aandeel voor bedrijven in de S&P 500 kan hebben van 8%. “Maar er is natuurlijk altijd een kans dat haar plannen niet door het Congres komen.”
Handelstarieven
In beide gevallen gaat het begrotingstekort in de VS verder omhoog, maar de stijging zal onder Harris minder fors zijn verwacht Robeco. “De grote vraag blijft hoe dit wordt gecompenseerd. Harris wil de belastingen verhogen, terwijl Trump handelstarieven wil opleggen. Handelstarieven werken vaak niet, ze leiden doorgaans tot een hogere inflatie.”
Verder stelt de expert van Robeco dat de fossiele industrie zal profiteren onder Trump, terwijl duurzame energie een steun in de rug krijgt van Harris. “Healthcare ligt onder het vergrootglas, zowel bij de Democraten als de Republikeinen. President Joe Biden gaf de sector een klap door farmaceuten te dwingen hun prijzen te verlagen. Harris zal dit pad volgen.”
Close call?
Ook belangrijk is hoe groot het verschil in de uitkomst van de verkiezingen is. Uit data sinds 1945 blijkt dat een verdeeld Congres bij een Democratische president gemiddeld leidt tot een stijging van de S&P 500 van 13,6%. “Een verdeeld Congres is doorgaans beter voor de financiële markten, ongeacht wie er president is. In het slechtste geval is er een Republikeinse president met een Democratisch Congres. Dit betekent dat de president vier jaar lang niets gedaan krijgt.”
Uiteindelijk hoopt Mullaney op een snelle uitkomst in de presidentsverkiezingen. “Hoe langer de onzekerheid aanhoudt, hoe groter de volatiliteit op de beurzen. Hoe sneller de verkiezingen achter de rug zijn, hoe beter het is voor beleggers.”
Lees ook: Is de Presidential Cycle-theorie een betrouwbare sentimentsindicator?