IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit zijn de belastingregels bij crowdfunding

Beeld: iStock

Het is de tijd van het jaar dat we weer onze belastingaangiftes mogen doen. Heb jij in het afgelopen jaar (opnieuw) meegedaan aan een crowdfundingproject? Wij leggen je in een kleine opfriscursus uit hoe je dit opgeeft bij de Belastingdienst. 

Bij leningen

Geld verstrekken in de vorm van een lening komt bij crowdfunding het vaakst voor. De waarde van je investering valt vrijwel altijd in box 3 van de inkomstenbelasting.

Dit werkt op een vergelijkbare manier als met je spaargeld: je geeft de waarde op van de totale lening per 1 januari van het jaar waarover je aangifte doet. De rente die je verwacht te ontvangen op de lening hoef je niet aan te geven. Heb je al rente op je rekening ontvangen, dan valt dit onder je spaargeld en geef je dus op in box 3. 

Ben je ondernemer en wil je namens je bedrijf investeren, dan werkt dit net even wat anders. Dan moet je het geïnvesteerde bedrag als vreemd vermogen op de balans zetten. De rente die je ontvangt wordt gezien als winst van jouw onderneming en valt daardoor in box 1.  

Bij aandelen

Heb je via crowdfunding aandelen in een bedrijf verworven, dan geef je dit net als bij aandelen op in box 3. Er is een uitzondering: als je een aanmerkelijk belang hebt van 5% of meer, dan moet je de aandelen opgeven in box 2. In zo’n geval ga je ook veel meer belasting betalen over je crowdfundinginvestering. Het wordt daarom vaak aangeraden om de investering vanuit je eigen zaak te doen. 

Over het eventuele dividend en de winst hoef je geen belasting te betalen, maar je betaalt net als bij leningen wel ieder jaar 1,2% vermogensrendementsheffing over de waarde van de aandelen. 

Maak je verlies op je investering, dan kun je dat zowel bij aandelen als bij leningen niet aftrekken. 

Bij donaties

Bij crowdfunding kun je ook geld doneren aan een ondernemer die het geld nodig heeft of aan een goed doel. 

In veel gevallen zijn deze donaties niet fiscaal aftrekbaar, alleen als er een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) achter het project staat. Dit zijn doorgaans stichtingen die aan bepaalde eisen moeten voldoen om zo’n ANBI-status te ontvangen. De Belastingdienst heeft een tool om te controleren of een instelling als ANBI wordt aangemerkt. 

Heb je in 2022 meer gedoneerd dan €2.274, dan moet je daarover schenkbelasting betalen. In 2023 ligt dit grensbedrag met €2.418 iets hoger.

Lees ook: 12 dure fouten in je belastingaangifte 2022

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›